Macarena Gómez

Una actriu feta a si mateixa

Macarena Gómez
"Considero que com més coneixements es tinguin millor, perquè és més enriquidor per a l'artista."
Macarena Gómez Traseira va néixer a Còrdova fa 30 anys; des dels 14 anys ja sabia que volia ser actriu, però no s'imaginava que arribaria tan lluny. Ha treballat a sèries com Hospital central, Padre coraje o El comisario i a pel•lícules com La noche que dejó de llover o Sexykiller. Ara, està gravant la tercera temporada de la sèrie La que se avecina i la pel•lícula Carne de neón, de Paco Cabezas.

Quins passos has hagut de seguir per arribar on ets ara?
Vaig fer 3r de BUP als Estats Units per aprendre bé l'anglès i després la carrera de ballet clàssic. També vaig estudiar art dramàtic a Londres i he fet classes de francès. Tota aquesta formació ha estat fonamental per a mi com a actriu. Després, paciència i constància per aconseguir un representant i lluitar sense desesperar i no perdre la fe i les ganes en la professió.

Canviaries alguna cosa de la teva trajectòria acadèmica o professional?
Sí, hauria fet la carrera universitària paral•lelament als meus estudis d'art dramàtic. Ja l'estic fent ara, la carrera d'Història. Considero que com més coneixements es tinguin millor, perquè és més enriquidor per a l'artista. Personalment, estudiar una carrera em proporciona un equilibri mental que m'ajuda en el meu dia a dia.

Què destacaries de la teva professió?
Hi ha moments en què, quan em fico en la pell de certs personatges, em sento absolutament feliç, és increïble que puguis donar vida a persones que van existir o que algú va crear en la seva imaginació.Què ha influït més en el teu èxit professional: la sort o l'esforç?

L'esforç. No he tingut gens de sort, si més no, és el que crec. Però, més que l'esforç, la constància.

"Aquesta professió dóna moltes satisfaccions, tot i que també, de vegades, la frustració és molt gran. Són molts els alts i baixos, ja que no fem altra cosa que jugar amb les sensacions i els sentiments."Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió.
A ningú en concret, sento admiració per la gent que lluita dia a dia i que, malgrat totes les adversitats de la vida, és feliç.

Una pel•lícula que tornaries a veure.
Titanic.

Una pel•lícula en la qual surtis tu.
La dama boba, amb la qual vaig guanyar el premi a la millor actriu de repartiment el 2006.

Teatre, cinema o televisió?
Cinema. El silenci, després de dir “Acció”, és un moment d'una màgia especial.

Una anècdota.
Al càsting de la pel•lícula Calentito, de Chus Gutiérrez, el 2004, em van preguntar si sabia cantar. Vaig respondre que cantava fatal i… em van agafar.

Un país on és interessant anar a formar-se com a actor o actriu.
Els Estats Units i Anglaterra; ofereixen la millor formació pel seu llegat shakespearià.

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
True and false, de David Mamet
.

Un consell a un jove que vulgui dedicar-se a la interpretació.
El primer és formar-se, sóc de les actrius que pensen que conèixer la tècnica de l'actuació és fonamental. Després, tens l'opció d'utilitzar-la o no, però cal que la coneguis. No esperis assegut al sofà que et cridin per donar-te feina, cal que agafis el telèfon i no tinguis por de trucar per assabentar-te dels càstings i dels representants. El no ja el tens, però tens molt a guanyar. L'autoestima és fonamental i saber que, per moltes vegades que se't tanqui una porta, una altra s'obrirà en algun lloc. Qui estima aquesta professió, tard o d'hora, s'hi acaba dedicant.