Guionista

Un especialista del guió

Guionista
El guionista és una figura que no es valora gaire sovint, però que té molta importància en els mitjans audiovisuals.
T'expliquem com és aquesta professió, la formació que necessita i les sortides professionals que hi ha.
Funcions

La feina del guionista és fer el guió, però les característiques que tingui dependran del mitjà i del format, és a dir, si el text és per a una sèrie, una pel·lícula o un programa, o si és per al cinema, la televisió o la ràdio.

Aquest professional és responsable de lliurar dins del termini establert el text que la productora li ha demanat. A més, ha d'estar sempre disposat a canviar el que se li demani, sigui quin sigui el motiu: perquè se suposi que al públic no li agradarà el que ha escrit o perquè hagin tingut lloc uns esdeveniments que calguin introduir en el text. Per tant, ha de ser una persona que accepti bé les crítiques i les ordres.

El guionista no només ha de saber escriure, sinó que ho ha de saber fer en diferents registres i ser capaç de guionitzar tant una història d'amor com un programa d'humor, sense oblidar en cap moment les limitacions i les característiques dels diferents suports. Cal, doncs, que sigui com a mínim una persona ben informada, creativa i curiosa.

A més, com a professional, el guionista també ha de fer de comercial, ja que és possible que hagi de vendre els guions a diferents productores.


Mercat laboral

Normalment els guionistes són contractats com a autònoms per una productora. Quan en siguis podràs treballar o bé a casa, donant forma a una idea inicial; bé als estudis de producció, desenvolupant tota la trama per complet, o bé en el mateix plató de rodatge, ja que sempre poden sorgir imprevistos que obliguin a ajustar el guió. A més, generalment, els contractes solen ser per obra i servei, és a dir, duren el mateix temps que dura la producció del programa.ACCÉS

Per ser guionista, és important que t'agradi escriure i que tinguis un mínim coneixement del llenguatge audiovisual. Hi pots accedir des dels estudis següents:

Formació professional

Cicles formatius de grau superior de la família professional d'Imatge i so

Titulacions universitàries