Coneix-te

Coneix-te millor i decideix

Coneix-te
Arriba un moment en la vida en què hem de decidir sobre el nostre futur professional: si treballem o continuem estudiant, si volem cursar un cicle formatiu o uns estudis universitaris, etc. Prendre una decisió com aquesta no és fàcil... Per decidir-te, tens diverses possibilitats al teu abast i, per això, has de tenir-les totes en compte.
Et proposem una sèrie de preguntes amb l'objectiu que descobreixis els teus gustos, habilitats i competències i, per tant, els estudis i la professió més adequats per a tu.

No hi ha una opció millor que una altra, sinó que tot depèn del que vulguis fer. Pensa les respostes de les qüestions i tingues clar que el més important és que et sentis bé amb els estudis i la professió que triïs.
No sé el que vull fer...

Sense pressions, no et preocupis. Alguns ja deuen saber què volen fer, però n'hi ha d'altres que no… No passa res. De tota manera, això no vol dir que puguis prendre una decisió a l'últim moment. Has de començar a pensar-hi i plantejar-te una sèrie d'aspectes que determinaran la teva decisió.

És important que escoltis la gent que t'envolta –amics, pares, tutors...– i t'aconsella, per tenir en compte tot el que et diguin i poder decidir-te. En aquesta anàlisi el protagonista ets tu, a més de les teves habilitats, capacitats i gustos. Per això cal que reflexionis sobre els punts esmentats a continuació.


La teva persona

Per triar bé, a banda de conèixer tota l'oferta acadèmica, és necessari fer un treball previ: una «fotografia» real de tu mateix.

Asseu-te (pots fer-ho davant d'un mirall, per veure't detalladament) i agafa un paper en blanc per apuntar-hi les respostes als dubtes que se't plantegen.


Les habilitats i les competències

Tothom és hàbil en alguna cosa i, per descomptat, tu també ho ets…; el que passa és que potser encara has de descobrir quines són les teves habilitats.


  • Què fas millor (parlar en públic, la informàtica…)?

  • Què ets capaç de fer bé (capacitat per al càlcul, per resoldre problemes, per concentrar-te…)?

  • En què destaques (manualitats, dibuix, escriptura...)?
La personalitat

La personalitat és una cosa que anem modelant cada dia i ens diferencia de la resta de les persones.


  • Quins són els trets del teu caràcter (nerviós, idealista, autoritari, col·laborador...)?

  • Com et comportes?

  • Què et diferencia dels altres (extravertit, empàtic, ordenat...)?
Altres aspectes

Els valors ocupacionals

Són aquells que voldries aconseguir en el futur per mitjà del teu treball i la teva professió. Per exemple: la independència, la creativitat, la responsabilitat i, potser, el prestigi i el poder.

Els interessos professionals

Hi ha una sèrie de matèries que t'agraden més que unes altres, com també hi ha determinades feines que no voldries fer mai i d'altres amb les quals estaries encantat. Cal saber quins són els teus interessos.

  • Què t'agradaria fer?
  • Quines són les teves preferències?
  • Quins temes o camps laborals t'interessen i t'agraden més?

Les experiències

A part de tot el que vius i aprens a l'escola o a l'institut, hi ha un altre tipus d'activitats que t'aporten molt, com ara les activitats extraescolars, les pràctiques professionals o bé la participació en una associació o un esport.

Aquí t'oferim aquesta aplicació en línia per ajudar-te a aprofundir en el teu autoconeixement.

Un cop hagis reflexionat sobre com ets, és recomanable que comencis a buscar els estudis i les professions que t'agraden i analitzis en què consisteixen i quines sortides professionals tenen. D'aquesta manera, de ben segur que la formació que t'interessa s'adapta a tu i forma part de les teves expectatives.