Condicions d'estudi
Maximitza el teu temps d'estudi amb les condicions adequades
A l'hora de posar-te a estudiar, cal que et trobis físicament i anímicament bé i que tinguis un lloc adequat per estudiar i també una bona organització.
En el número anterior vam parlar dels estils d'aprenentatge. Conèixer els diferents estils i saber quin és el que utilitzes et servirà per determinar les
tècniques d'estudi i estratègies d'aprenentatge que millor s'ajusten a les teves necessitats. A més de tot el que et vam explicar, les condicions de l'estudi són un altre aspecte important. El teu lloc de treball i la teva organització seran clau a l'hora d'aconseguir una bona concentració.
Condicions d'estudi Has d'analitzar 4 aspectes; et proposem les preguntes següents, que et serviran per saber si les teves condicions d'estudi són adequades. 1. Estat físic - Quantes hores dorms?
- Dorms bé?
- Fas un bon esmorzar?
- Fas exercici?
La bona alimentació i l'exercici físic no només són bons perquè estilitzen el teu cos, sinó també per a la salut i la ment. Procura dormir 8 hores com a mínim i evita les begudes excitants o estar massa hores mirant la televisió, davant l'ordinador o jugant a la play, perquè produeix un desgast de concentració. 2. Actitud vers l'estudi - Saps per què estudies?
- Ets dels que pensen que tot el que s'aprèn és útil?
- O ets dels que creu que només cal saber allò pràctic?
- Saps a què et vols dedicar?
La motivació és essencial per a tot i també per a l'estudi; si no tens ganes, et costarà posar-te a estudiar i, per tant, també aprendre. No tothom sent el mateix interès pels estudis, a uns els agrada més que a d'altres, però moltes vegades això passa perquè l'estudi es veu com una càrrega i no com una manera d'adquirir coneixements que en un futur et serviran. Si no tens ganes d'estudiar, cal que facis un esforç i treguis forces d'allà on sigui perquè la motivació depèn de tu i, a més, ara la teva feina és estudiar i cal que t'esforcis. Si el que et passa és que hi ha algunes assignatures que et resulten difícils, hauràs de dedicar més temps a estudiar. Saber què vols fer en el teu futur t'ajudarà, perquè tenir una meta serveix per aconseguir els propòsits marcats. No cal que tinguis molt clar el que vols fer, però sí que tinguis més o menys una idea, que sàpigues el que t'agrada. Per això, cal que et paris a pensar i intentis planificar el que vols estudiar i fins a on vols arribar. Pregunta't com ets i què és el que t'agrada i avalua l'entorn acadèmic i professional per veure què et cal fer per aconseguir arribar a allò que t'agrada. Pensa que tot el que s'aprèn és útil, encara que ara pensis que no ho és. | | | + condicions d'estudi 3. Lloc d'estudi - On estudies?
- Tens un lloc especial per estudiar?
- Sempre estudies al mateix lloc?
- Quina llum utilitzes?
- Com són la taula i la cadira?
- Tens tot el material que utilitzaràs a l'abast?
Tenir un lloc per estudiar és molt important. A part dels mobles necessaris, com la taula i la cadira, cal tenir en compte altres aspectes, com la llum, la temperatura, el soroll, els estris i la postura física. A l'hora d'estudiar cal que sempre ho facis al mateix lloc i que aquest sigui un espai on et sentis còmode, amb una taula àmplia, una cadira regulable tant d'alçada com de respatller, prestatges a l'abast amb llibres de consulta, calaix amb els estris necessaris, una llum general i una altra de directa, sense sorolls que et desconcentrin. No tothom té la sort de tenir un espai adequat on poder estudiar a casa seva, per això existeixen les aules d'estudi, que en èpoques d'exàmens romanen obertes fins i tot a la nit. 4. El temps - Estudies cada dia una mica?
- Quant temps dediques a estudiar?
- I a cada activitat?
- Planifiques la teva feina?
- Abans de començar a estudiar, mires l'índex del llibre, fas esquemes?
Organitzar el teu temps pot semblar una missió impossible, però no ho és. Has de tenir en compte que una bona planificació et permetrà, a més d'obtenir uns bons resultats, tenir el teu temps per sortir amb els amics sense maldecaps ni preocupacions. Però per a una bona organització del teu temps cal ser realista i saber el temps real que dediques a l'estudi. El temps real és el resultat de la resta entre el temps lliure que disposes per estudiar i el que de veritat passes fent aquesta tasca. A l'hora de confeccionar el teu pla de treball, cal que: - Comencis per les matèries que millor se't donen.
- Organitzis el temps a partir del les activitats fixes, com l'hora de sopar.
- A l'hora d'assignar el temps a les diferents tasques, has de tenir en compte la dificultat que et suposa cadascuna d'aquestes.
|