Cursos Relacionats

Para atenció i concentra't al 100%

Tècniques d'estudi, atenció

Para atenció i concentra't al 100%
Posar-te a estudiar se't fa supercomplicat perquè et resulta molt difícil concentrar-te, i és que és normal, et provoquen... Quan no és una mosca que passa, és la veïna que canta i si no...
Has de tenir en compte que segons quin sigui el teu estil, és a dir, la part del cervell que més utilitzis, t'aniran millor uns exercicis que uns altres. Tot i això, les activitats que aquí et proposem et serviran independentment de l'estil.

Per millorar la teva capacitat d'atenció i percepció és important que duguis a terme diferents tipus d'exercicis, a continuació en trobaràs alguns d'explicats perquè puguis començar a practicar:


De més general:

Ens centrem en els detalls, en tot allò que hi ha al nostre voltant. Et proposem una sèrie d'activitats que t'ajudaran a millorar en aquest aspecte.


 • Fixa't atentament en qualsevol objecte, com un aparador, un fruiter, una moto... i al cap d'una estona, intenta recordar els detalls del que has vist, els colors, els adhesius...

  Fes-te amb una dotzena de xapes d'ampolles de begudes refrescants, això sí, que siguin de diferents colors. Barreja-les en un recipient. Agafa'n un grapat, fes-hi només un cop d'ull i posa-les a un costat, sense mirar-les. Llavors escriu quantes de cada color hi havia. Repeteix l'exercici tantes vegades com sigui necessari.

   
 • Queda't quiet amb els ulls tancats i escolta; intenta endevinar què estàs sentint en aquest moment.
 
Més info... 
 • Tanca els ulls i, a cada costat del nas, posa't uns mocadors impregnats amb colònia o perfum i, olorant-los alhora, intenta detectar en quin costat es troba l'aroma més intens.
   
 • Talla trossos de diferents fruites, col·loca-hi un escuradents i posa'ls tots junts en un recipient a manera de tapa; tanca els ulls i vés-los provant amb l'objectiu de detectar de quina fruita es tracta.

Aquest tipus d'activitats et poden resultar molt simples, però és interessant que les vagis practicant, perquè amb els anys la capacitat dels nostres sentits va minvant si no s'exerciten.


A més concret:

Passar dels detalls del nostre voltant a fixar-se en un punt concret, aconseguir veure allò que, en principi, és imperceptible a causa de totes les distraccions que l'envolten.

Practicarem...

 

Una dona jove o una dona gran? 2 rostres de perfil o un de front?
Un esquimal o el rostre d'un indi? Són iguals els cercles vermells?

                          

Atent i no et despistis...

Si veus que et resulta complicat atendre i concentrar-te, la primera cosa que has de fer és analitzar-ne el motiu. Agafa un full en blanc, dibuixa 3 columnes i posa en ordre:


 • Factors externs: massa soroll de cotxes, de gent...
 • Factors acadèmics: la matèria t'avorreix o no l'acabes d'entendre...
 • Factors personals: el cansament per haver dormit poc o per haver jugat un partit, que estiguis pensant en el que vas fer o faràs durant el cap de setmana, etc.

Alguns d'aquests motius tenen solució, és a dir, si has dormit poc... doncs dorm més. El problema ve quan malgrat estar preparat per estudiar, t'és impossible concentrar-te, i és aquí on hem d'intentar fer alguna cosa per millorar.


 • Planteja't una tarda de cinema amb els teus amics i amigues, però una tarda de cinema diferent de la resta. Mireu una pel·lícula durant una mitja hora i després pregunteu-vos sobre coses concretes, com per exemple, el color del jersei de la prota, o els cotxes que surten en la primera persecució, etc. Guanya el grup o la persona que més atent hagi estat a la pel·lícula.
   
 • Agafa un text qualsevol, més o menys extens, o bé d'una notícia o d'un reportatge i, amb cronòmetre en mà, comença a comptar totes les "a" que et trobis. Quan arribis a 50 pares i mires quan has trigat, si ho has fet en menys d'1 minut, magnífic! Tens un bon nivell d'atenció.
   
 • Per augmentar la teva capacitat d'atenció i concentració és recomanable que vagis practicant amb exercicis com aquests, però si veus que encara no estàs al 100%, una altra manera de millorar és que cada vegada que vegis un film, estiguis a classe o escoltant una entrevista a la televisió o la ràdio, apuntis les idees principals d'una manera breu, però fàcil d'entendre.

Bibliografia: Quadern de treball núm. 2. Observa, concentra't i llegeix a la teva manera. Percepció, atenció i entrada d'informació, de Laura Massó i Ventura (publicat per l'Institut Superior d'Estudis Psicològics).