La sele ja és aquí!

La sele ja és aquí!
Ja queda poc per a la selectivitat; deixa els nervis a casa i fes-ho tan bé com puguis, perquè no és tan complicat com sembla, tot depèn de com t'hagis preparat.
El període de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) o Selectivitat com es coneix més col·loquialment, s'apropa i també arriben l'estrès i la tensió, però tranquil, perquè més del 90% dels joves que s'hi presenten aproven i tu també ho aconseguiràs.

La selectivitat té una durada de tres dies durant els quals has de demostrar el nivell de coneixements que has adquirit al batxillerat mitjançant una sèrie d'exàmens que es divideixen en dues parts:

Una part comuna a tots els estudiants de segon curs de batxillerat que consta del següent:

  • Comentari de text i llengua espanyola.

  • Llengua pròpia de la comunitat autònoma (a Catalunya, Galícia, Illes Balears, Navarra, País Basc i País Valencià).

  • Llengua estrangera (anglès, francès, alemany o italià).

  • Filosofia o història (se n'ha d'escollir una).

Una altra part específica per a la via d'accés escollida, en funció de la modalitat de batxillerat que cursis, que consta de tres exercicis,dos dels quals seran les matèries vinculades a la via d'accés que hagis escollit i un altre serà sobre una tercera matèria de lliure elecció d'entre les de la teva modalitat.

La durada de cada exercici és d'una hora i mitja.

És important fer-ho bé a la selectivitat, però la nota no és el que compta més, ja que l'esforç que facis durant el batxillerat i els resultats que obtinguis són molt importants. La qualificació per a l'accés a la universitat pública s'obté de:

la nota global que obtinguis a la prova (40%) + la nota mitjana de l'expedient acadèmic del batxillerat (60%)= igual o major a 5

Sabies que…?


Tens quatre convocatòries com a màxim per superar la selectivitat. A més, si no et presentes a cap examen no es considera esgotada la convocatòria.

Les convocatòries de la selectivitat sempre són al juny i al setembre, però els dies poden variar segons la comunitat autònoma.

La nota de la selectivitat no caduca, la mateixa nota et serveix per a tota la vida, llevat que vulguis millorar-la.

Si, pel contrari, has esgotat totes les convocatòries de la selectivitat o has escollit la formació professional i no el batxillerat i, ara, vols cursar uns estudis universitaris, no et preocupis perquè hi ha altres vies d'accés a la universitat.

Consells


Si et resulta molt complicat estudiar sol i necessites ajuda, sempre pots quedar amb els teus companys per repassar els temaris o, si tens por de despistar-te, també pots anar als centres de formació que et preparen per a la selectivitat.

No tinguis por de preguntar. És probable que a classe repassis el que entrarà a l'examen, així que cada cop que tinguis un dubte, pregunta al professor o la professora.

Una altra manera de preparar-te és practicar amb exemples d'exàmens d'edicions anteriors.

Quan facis els exàmens de la selectivitat, cal que portis el següent:

El DNI, el comprovant de la matrícula, la documentació que s'indica al foli de la matrícula i un bolígraf. En les matèries de llatí o grec és obligatori portar un diccionari i per a les ciències, una calculadora científica.

Si vols fer la selectivitat en una comunitat autònoma que no sigui la teva, has d'adreçar-te a la universitat o a l'oficina de gestió de les PAU i sol·licitar-hi l'admissió. Un cop concedida, hauràs de demanar un trasllat d'expedient.

Com ja saps, entrar en una universitat o en una altra, a una carrera que t'agrada més o a una altra que t'agrada menys, depèn de la nota de tall que la universitat pública i els estudis que vols realitzar requereixen. Aquesta nota ve determinada per la quantitat d'estudiants que vulguin accedir-hi i pel nombre de places que ofereix la facultat.

Les notes de tall que consultes són les corresponents a l'any anterior i són la puntuació de l'alumne que va aconseguir l'última plaça.

Si aproves unes matèries en la selectivitat de juny i d'altres no, en la selectivitat de setembre has de tornar a fer tots els exàmens.

Si aproves la selectivitat, enhorabona!, però no et despistis, perquè has de tenir molt clar l'ordre del procés per entrar a la universitat:

  • 1r pas: Fer la preinscripció o confirmar-la.

  • 2n pas: Estiguis atent a l'assignació de places

  • 3r pas: Realitzar, si ho consideres necessari, les reclamacions pertinents, les quals poden ser:

    • Doble correció dels exàmens de la selectivitat.

    • Reclamació sobre aspectes formals o errades administratives.

  • 4t pas: formular la matrícula, segons els dies que t'assignin

+ consells

Resol els teus dubtes o conta'ns com et va anar la sele ...