Judith Mateo

La revelació de la música celta

Judith Mateo
"El violí és un instrument molt exigent. Sempre l'he comparat amb la vida dels esportistes d'elit. Si no hi ha una dedicació diària és impossible arribar a ser campió olímpic."
Judith Mateo ha fet més de 300 concerts com a violinista pels principals escenaris i festivals espanyols, així com per altres d'Irlanda, França, Itàlia, Palestina, Bèlgica, el Sàhara i Portugal.

Què fas actualment?
Ara treballo en la promoció i gira d'Ashes, el meu últim treball tant a Espanya com als festivals europeus. A més, des de fa gairebé dos anys presento setmanalment Una vuelta por…, un programa musical de Castilla-La Mancha Televisión.

A quina edat vas començar a tocar?
Vaig començar quan tenia 7 anys, al conservatori, ja que el meu avi era músic i els meus pares van voler que tingués una educació musical. Gràcies a això vaig conèixer la música i vaig poder dedicar-m'hi plenament.

Què destacaries de la teva professió?
Que és molt especial, però requereix una dedicació plena. Tanmateix, és molt gratificant. El fet de poder viatjar a tants llocs gràcies a la música m'ha permès conèixer gent meravellosa, conèixer a fons altres cultures i, com que sóc molt golafre, gaudir de la gastronomia.

La seva pàgina web

Com definiries el teu estil?
Tant en els meus discs com en els meus directes, el públic hi pot apreciar un estil molt personal. El fet d'escoltar molts estils de música, des del folk més tradicional fins al heavy o la música del món, m'ha permès reflectir-ho al llarg de la meva trajectòria. Tot i que cada cop tendeixo a tenir més “marxa”, em continua interessant la tradició de la música celta i, sobretot, els sons d'origen irlandès o asturià.

Què podem trobar en els teus quatre àlbums: Tir Nan Og, Mientras el cielo no se caiga, Weile Waile i Ashes?
La veritat és que, al llarg d'aquests anys, crec que el públic ha pogut veure una evolució del meu projecte. En Tir Nan Og (Universal Music Spain, 2003) es reflecteixen una part de les meves vivències a Irlanda i, per tant, és un disc farcit de temes de la tradició irlandesa. Diria que és el més tradicional o purista. En Mientras el cielo no se caiga (Balinaboola SL, 2006) segueixo mantenint aquest estil folk irlandès però començo a fusionar-hi altres estils. En aquest treball es poden trobar temes amb tocs de ska, rock i, fins i tot, jazz. El que més destacaria d'aquest disc és la introducció de temes cantats en espanyol, a més de la fusió que comentava abans. Weile Waile (Balinaboola SL, 2008, single) m'ha donat moltes alegries. És una peça d'un tema molt tradicional i del qual s'han fet nombroses versions, però conté un toc de rock, i també és la sintonia del programa Una vuelta por…, de Castilla-La Mancha Televisión. Per acabar, Ashes (Warner Music, 2011), que són, tal com dic en el disc, aquelles cendres o pòsits que et va deixant l'experiència. És un treball més madur, amb moltes hores de feina i, sens dubte, el que té més ritme.

Per què has decidit dedicar-te a la música en solitari?
D'entrada he de dir que vinc del clàssic. Des de molt petita he estat lligada a l'estudi del violí. Vaig acabar la meva carrera al conservatori i abans de dedicar-m'hi ja feia classes de violí com a professora. Han estat més de 10 anys de docència, però sempre l'he compaginat amb els meus concerts i discs. El fet de dedicar-me íntegrament al meu projecte musical ha estat una qüestió de temps. La meva música s'ha anat coneixent cada cop més i, per tant, s'ha anat "demanant" en més festivals. Després va sorgir la feina a la televisió i vaig haver de deixar la meva tasca com a docent.

Com veus l'àmbit musical celta dins i fora d'Espanya?
La música celta és un tipus de música molt especial, és una mica minoritària i per això dic sempre que els seguidors són fidels però també exigents, perquè demanen més dels músics d'aquest gènere que dels altres; hi ha una infinitat de festivals celtes dins i fora d'Espanya, és increïble la quantitat de públic que et pots trobar quan viatges.
Quantes hores assages cada dia?
Generalment assajo dues o tres hores cada dia. El violí és un instrument molt exigent. Sempre l'he comparat amb la vida dels gimnastes o de qualsevol altre esportista d'elit. Si no hi ha una dedicació diària, és impossible arribar a ser campió olímpic.

De tot el que fas... què t'estimes més?
Òbviament fer d'intèrpret, agafar el meu violí i pujar dalt d'un escenari. Les sensacions que tinc són increïbles.

Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió.
Molts dels meus companys que es dediquen a la docència i que ho veuen com el més fascinant de la seva professió.

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
Diversos. Des de les autobiografies dels grans Bach i Beethoven... fins a llibres de tècnica de violí.

Una pàgina web que visitis i que tracti de música celta.
N'hi ha moltíssimes, però de totes m'aprecio la d'Akelarre-folk. Tenen una petita trajectòria, però són de la terra i la fan amb molt amor.

Un consell a una persona jove que somiï dedicar-se a la música.
Cal ser molt persistent, practicar cada dia, no desesperar-se…, ja que a poc a poc sortiran les obres o els exercicis de tècnica, però és imprescindible l'estudi diari de l'instrument.


 

"Sense cap mena de dubte, la pràctica diària i la perseverança en l'estudi de la música és el més important; es tracta d'una professió a llarg termini."


Vas estar tres anys a Irlanda. Què destacaries d'aquesta experiència?
Per a mi, Irlanda és la meva segona llar. Des del principi vaig saber que marcaria un abans i un després en la meva vida. El que havia de ser un viatge per millorar l'anglès es va convertir en un període de tres anys. Durant aquest temps vaig estar investigant sobre la música celta, tocant en orquestres i bars. La música, a Irlanda, és present en totes les famílies. Tenen una cultura impressionant, uns paisatges de conte i un caràcter molt llatí, encara que pugui semblar contradictori. De tota aquesta experiència, me'n vaig endur un souvenir ben particular: el meu marit, Danny Doyle, que és el cantant de la banda.

Què canviaries de la teva trajectòria acadèmica o laboral?
Crec que en el meu àmbit professional sempre s'ha d'estar molt ocupat amb l'instrument estudiant; jo des de molt jove he compaginat les classes com a professora i he tirat endavant la carrera, he anat de vacances amb el violí a sobre i no he pogut gaudir de 15 dies sense fer res com fa la gent normal... T'ha d'agradar molt la teva professió per poder continuar, però penso que és una de les ocupacions més gratificadores del món, o almenys per a mi. Segueixo estudiant altres tipus de música actualment, com el blues, i crec que continuaré tota la meva vida indagant els diversos estils musicals. És una carrera en què mai no deixes d'aprendre coses noves.

Quins són els teus plans de futur?
De moment m'agradaria seguir portant la meva música allà on em demanin. Com ja he dit, estic amb la gira d'Ashes, que espero que em doni els èxits que m'han ofert els discs anteriors. També continuo fent el programa de televisió i, en les poques estones lliures, segueixo component i treballant per a futurs projectes.