Isabel Benítez

Isabel Benítez, guanyadora a Espanya del Premi Europeu per a Joves Periodistes 2009

Isabel Benítez
"Crec que els mitjans compleixen una funció social vital i això és el que fa inquietant, i alhora apassionant, aquesta professió."
Isabel Benítez té 25 anys i és de Zafra (Badajoz), tot i que viu i treballa a Sevilla com a periodista. L'any passat va ser la guanyadora a Espanya del Premi Europeu per a Joves Periodistes 2009.

En què consisteix la teva feina?
Treballo en una emissora de ràdio regional, l'Asociación de Emisoras Municipales de Andalucía, EMARTV. Realitzo feines de producció, redacció i locució dins els nostres informatius. En general, acostumem a cooperar i a fer de tot, o si més no ho intentem. La meva part, per dir-ho així, és una secció de turisme alternatiu i patrimoni dins l'informatiu matinal i un programa juvenil diari.

Sempre vas voler dedicar-te al Periodisme?
Això crec. El que no sé és per què. També m'agrada molt la història i em va costar molt decidir-me. Al final, em va conquerir aquest món, sobretot perquè m'atreia la idea de sentir-me “obligada” a estar al dia i a formar part de l'actualitat, d'una manera o d'una altra. M'encanta saber que som els meus companys i jo els qui mantenim informades les persones que ens escolten, que construïm l'actualitat en funció del que expliquem o ometem, i que estem obligats a traduir, explicar i aprofundir en aquesta realitat per fer-la assequible a qualsevol oient, en aquest cas. Crec que els mitjans compleixen una funció social vital i això és el que fa inquietant, i alhora apassionant, aquesta professió.

Com veus el món del periodisme?
Precisament ara, complicat, però no per la crisi, que és una excusa recurrent. Suposo que mai no ha estat una professió senzilla, almenys això és el que diu la història. Des dels seus orígens, el periodisme ha estat condemnat i desitjat pel seu “poder” per construir la realitat i decidir què se sap i què no se sap. I, malgrat aquests avantatges i dificultats, s'ha mantingut en peu.

Ara, no obstant això, a les limitacions pròpies de la professió s'hi uneixen, més que mai, la venda d'un producte que ha de ser “rendible” i la sostenibilitat de l'empresa, amb els riscos que això comporta. Aprofitant la manca d'organització dels professionals (que, com en altres camps, no protesten per l'alta competència), les condicions laborals empitjoren i, en conseqüència, la qualitat dels missatges que transmetem. La falta de personal, el temps limitat i la sobreinformació impedeixen contrastar les notícies o explicar les qüestions més complexes, amb la qual cosa la funció social se'n va en orris. Això sí… no tot és dolent, per descomptat. També hi ha grans programes i publicacions que espero que sobrevisquin molt de temps i s'imposin a les d'un sol ús.

L'any passat vas guanyar el Premi Europeu per a Joves Periodistes 2009 Espanya. Com vas entrar en aquesta aventura?
Gairebé no ho recordo… He intentat respondre aquesta mateixa pregunta diverses vegades, però no trobo la resposta. En tot cas, un company de qui aprenc moltíssim cada dia en va tenir gran part de la culpa. L'Alejandro va ser qui va dir: “vinga, fem-ho”, i gràcies a ell, va tirar endavant. Sense ell no hauria estat possible.

Per sort o per desgràcia, en el periodisme hi ha pocs èxits individuals (per molt tot terrenys que se'ns consideri). El treball es fa en equip. Un programa de ràdio és impossible de fer si no hi ha un company que encén el micro o aporta aquest punt de vista que no havies contemplat. El mateix passa a la premsa o la televisió.

Què vas guanyar? I què t'ha reportat com a persona?
He guanyat una experiència inoblidable. En primer lloc, el plaer de fer un treball com aquest, amb tanta il•lusió i en tan bona companyia. És del que més he après i amb el que més he gaudit. I, després, un viatge de 5 dies a Berlín amb la resta dels premiats, amb joves periodistes de 30 països, els 27 estats comunitaris i 3 candidats més a entrar a la Unió Europea. Em quedo amb molt bons moments i anècdotes, i això no té preu.




Què destacaries de la teva professió?
Que és vital. La gent necessita estar informada, saber el que succeeix al seu voltant i entendre-ho.

Algú qui admiris en l'àmbit del periodisme.
Llegeixo i escolto diàriament reportatges i entrevistes que mereixen la meva admiració, però no sóc bona amb els noms… No obstant això, em ve al cap Arturo Pérez-Reverte. Ha fet tot el que a mi m'agradaria tenir valor de fer com a periodista.

Una anècdota.
La crònica política més important que he fet fins ara (pel tema que tractava) llegida sota el Pont de Triana en plena Setmana Santa i amb una calor horrible. Vaig confiar en la bicicleta per arribar a la redacció a temps però em van trair les processons. I, ja se sap, la Llei de Murphy: la bateria del mòbil s'estava a punt d'acabar, les cornetes estaven cada vegada més a prop, un cotxe va tocar la botzina, un grup de ciclistes va passar en el moment més inoportú… Vaig acabar ajupida, llegint d'un paper que gairebé se m'escapa volant i vigilant de reüll la motxilla amb l'equip. La gent que passava em mirava amb una cara...

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
Mentiras. Viaje de un periodista a la desinformación, de Xavier Mas de Xaxas..

Un consell a un jove que somiï de dedicar-se al món del periodisme.
Que estudiï i que es formi. Necessitem una generació de periodistes crítics, que sàpiguen de què estan parlant, no simples portaveus. La carrera “sí” que serveix. Això d'“aprova i ja aprendràs quan comencis a treballar” és absurd. És millor “anar aprenent” per ser menys influenciable. Si no ens valorem nosaltres, no ho farà ningú. Al capdavall, qualsevol no hauria de poder ser periodista. Igual que un metge estudia per detectar una malaltia, la nostra funció social no pot quedar en mans del primer que passi per la porta d'un diari.


Com és el dia a dia d'una persona tan activa com tu?
Enfeinat, encara que no tant com m'agradaria. Entro a treballar d'hora i la ràdio m'ocupa tot el dia. Així que quan en surto he d'aprofitar al màxim per fer una mica d'esport, cercar informació sobre algun tema que cal ampliar per a l'endemà, escriure per a una revista mensual amb la qual col•laboro o estudiar (ja se sap, cal seguir-se formant). Però els dies tenen 24 hores i el cos, un límit. Cal repartir tasques i tenir temps per estar amb les persones que estimes. Necessito dies de 28 hores!

Què canviaries de la teva trajectòria acadèmica o laboral?
No en canviaria res, perquè crec que he pres les decisions correctes. M'he pogut dedicar a estudiar i, per sort, he tingut molt suport de la meva família. He gaudit plenament dels meus estudis, de l'aprenentatge. L'únic que canviaria, potser, seria haver-me mogut una mica més fora de l'àmbit estricte dels llibres: haver aprofitat més oportunitats com els cursos, els seminaris o les portes que obre la Universitat.

Què ha influït més en el teu èxit professional, la sort o l'esforç?
La sort de veure recompensat l'esforç. És un cúmul, una suma de tot. Hi ha gent que treballa i triga més a veure'n la recompensa, encara que estic segura i confio que qui treballa acaba rebent el que es mereix. Vull dir que l'esforç mai no és de franc. Potser el que succeeix és que som massa exigents. La recompensa no té per què arribar en forma de premi o diploma. Estudiïs el que estudiïs, treballis en el que treballis, hi ha vegades que la millor recompensa ve d'un somriure o d'un aplaudiment sincer de qui menys t'ho esperes. Potser hem de valorar més els petits detalls.