David González Alarcón

ONG Zerca y lejos

David González Alarcón
"Com a voluntaris de Zerca y lejos, treballem on ningú no vol treballar, mirem cap a on ningú no vol mirar, i no oblidem que hem abraçat la pobresa com a motor de reflexió i lluita"
L'ONG Zerca y lejos ha guanyat el Premi de Solidaritat i Drets Humans de la Universidad Complutense de Madrid per la creació de diverses clíniques odontològiques al Camerun. David González Alarcón, madrileny de 27 anys, ha recollit aquest guardó com a coordinador general de la divisió d'Odontologia de l'organització.

Pots explicar-nos en què consisteix el projecte que ha merescut aquesta distinció?
El projecte consisteix a garantir l'accés a la salut oral, d'una manera continuada en el temps, a una de les poblacions més oblidades al sud de Camerun; estem treballant perquè en un futur es garanteixi el dret a la salut a una població d'un total de 190.000 habitants, 240 escoles amb prop de 30.000 nens, en el departament del Dja et Lobo.

Zerca y lejos
Cal destacar que el potencial d'aquest jove projecte es deu a la involucració d'una manera transversal de tots els actors en matèria de salut bucodental de la República de Camerun, des dels odontòlegs camerunesos que treballen de manera voluntària als centres de la nostra organització, fins als universitaris, els higienistes i també personal local format que actualment du a terme una xarxa de treball pionera al país donant cursos de formació, així com el treball que desenvolupem especialment amb la població pigmea, baka. Actualment, en els nostres centres hi ha personal tècnic auxiliar o protètic treballant i garantint una feina digna i un benefici per a la població general.

Dóna'ns a conèixer l'ONG a la qual pertanys
Zerca y lejos és una organització que es nodreix del moviment ciutadà, i ho fa de manera voluntària, donant resposta des de fa 10 anys a la situació d'injustícia que regna al món, amb un marcat component d'intercanvi, però amb un profund grau de responsabilitat sobre la nostra feina; malgrat ser una organització sense personal alliberat a Espanya, Zerca y lejos porta temps sent un referent en el tercer sector com a organització plural. Si hagués de destacar una cosa de Zerca y lejos, seria la seva gran diversitat d'actuació; entenem els problemes de l'ésser humà com un mosaic, actuem de manera global, és a dir, Zerca y lejos no és una organització que es limiti a una actuació puntual, creiem en el desenvolupament i creem desenvolupament, ho fem treballant des de 4 grans plans d'actuació: pla de salut, pla de desenvolupament econòmic, pla d'habitabilitat bàsica i pla d'educació.Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió.
La meva companya de vida, la dra. Alicia Massa, i en Ventura Menardia, company i mentor.

Un llibre que recomanaries.
Si nadie habla de las cosas que importan de Jon McGregor.

Un web relacionat amb el voluntariat.
El web francés de Sanitat dental, Solidaritat i desenvolupament.

Una pel•lícula que tornaries a veure.
Reservoir Dogs de Tarantino.

Un consell a un jove que somia de dedicar-se a ajudar els altres.
Que ho faci sense dubtar-ho i que no tingui por, que la por només et resta, no et dóna res.


 

Quin paper hi desenvolupes tu?
Jo treballo com a voluntari, sense remuneració, però amb la gran responsabilitat de ser el coordinador general de la divisió d'Odontologia, que pertany al pla de salut.

Què destacaries de la teva feina a l'ONG?
Destacaria el treball amb les persones de la República de Camerun, i amb els meus companys de l'organització. Tothom parla i diu que el món és d'una manera, però ells estan treballant de debò per construir-lo, de manera directa, sense aturar-se un sol dia.

En què esteu treballant actualment?
Actualment estem treballant en el desenvolupament i manteniment correctes dels nostres projectes al sud de Camerun, sempre centrats en el desenvolupament personal dels nostres col•laboradors i socis camerunesos.

Quins plans de futur tens en l'àmbit personal?
Poder continuar una carrera destinada al que necessitin els nostres projectes, perquè la nostra feina sigui el més eficient possible. Tenim moltes línies futures d'actuació, en especial treballar d'una manera més estreta amb la implementació de la formació i legislació sanitària a la República de Camerun, sempre amb el marcat enfocament que em van ensenyar quan vaig començar com a voluntari de Zerca y lejos: treballar on ningú no vol treballar, mirar cap a on ningú no vol mirar i no oblidar que hem abraçat la pobresa, motor de reflexió i lluita.

Es diu que els joves som pocs solidaris... què en penses?
No em considero portaveu de res, i menys encara d'un sector tan plural com el dels “joves”. Per respondre aquesta pregunta, crec que és cert que hi ha una gran part de la societat, entre ella els joves, que és passiva, que no lluitarà perquè les coses canviïn, però si canvien, tampoc no farà res per evitar-ho; podríem definir-ho com una societat passiva o immòbil, però jo prefereixo fer una reflexió en la línia de l'antropòloga nord-americana Margaret Mead: “No dubtis mai de la capacitat d'un grup de ciutadans conscients i compromesos per canviar el món. De fet sempre va ser així” i tinc la certesa que les persones pertanyents a Zerca y lejos estan més en la lluita contra les injustícies que en l'individualisme.