Berto Romero

Més que un humorista

Berto Romero
"De la meva professió destacaria que fa una mica més feliç molta gent."
Alberto Romero, més conegut com a Berto o com el nebot de l’Andreu Buenafuente al seu programa, et dóna a conèixer una faceta de la seva vida que no coneixes.
Fitxa

Nom i cognoms: Alberto Romero Tomás
Lloc de naixement: Cardona (Barcelona)
Edat: 33 anys
Professió: Humorista.
Anys que portes en el món de l'humor: 10 anys.
Formació realitzada:
Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Què és l'humor per a tu?
Una característica específicament humana que ens permet veure la realitat amb distanciament. Una perspectiva. Una manera de relativitzar el món. Una necessitat primordial. La meva feina.

Aquest any 2008 has guanyat el premi com a millor actor còmic al JA JA Festival, a més d'algun altre premi. ¿Tot ha estat sempre tan bonic?
N'he guanyat 2, de premis. El del JA JA Festival i un guardó del diari Regió 7 al millor comunicador de l'any. I sí, sempre ha estat bonic, perquè al cap i a la fi el que sempre m'ha omplert d'aquesta feina és fer-la. Poder fer-la ha estat sempre el millor premi i sempre ha estat igual d'enriquidor que ara. Ara em trobo amb el reconeixement i això, és cert, m'aporta un plus de satisfacció personal.

Fa 10 anys vas crear juntament amb Miquel Company la companyia El Cansancio. Com valores l'experiència després de tants anys?
Érem un grup de teatre aficionat que s'hi dedicava en el seu temps lliure; l'any 2003 va entrar a formar-hi part Rafel Barceló i ens vam professionalitzar. Ara bé, la filosofia d'El Cansancio continua sent la mateixa que fa 10 anys, un grup d'amics que uneixen forces per treballar passant-s'ho bé. L'experiència ha estat més que positiva. Hem aconseguit dedicar-nos a l'humor a jornada completa i viure'n, i continuem passant-nos-ho bé. N'estic molt orgullós.

La web d'El Cansancio

Canviaries alguna cosa de la teva trajectòria acadèmica o professional?
En absolut. Sóc la suma de les meves decisions i són les que m'han fet com sóc. Especialment les decisions errònies, que són de les que més he après.

L'humorista neix o es fa?
Suposo que totes dues coses. Has de tenir algunes característiques “de fàbrica”, per dir-ho d'alguna manera, una certa vis còmica, un físic adient i una sensibilitat adequada. I després aprens, de com més fonts millor, et perfecciones i vas creant la teva personalitat. Identifiques els teus punts forts, els potencies i experimentes per intentar obrir noves vies d'expressió humorística.


"Jo sóc la cara visible, però darrere meu hi ha un gran equip de professionals i artistes que cada dia escriuen, preparen i fan possible un programa d'humor."Una formació que tens i que consideres positiva.
La meva formació periodística. Ha estat molt útil per fer d'humorista en un mitjà de comunicació.

Una formació que no tens i que creus que necessites.
El carnet de conduir cotxes o vehicles pesants. Puc conduir ciclomotors.

Una professió o ofici que sempre t'ha agradat.
Dibuixant de còmics.

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
Com a guionista recomanaria Cómo orquestar una comedia, de John Vorhaus i El guión, de Robert McKee. Com a humorista, m'encanten les biografies d'altres humoristes. Com a literatura d'humor a mi em van marcar els llibres de Woody Allen, que es troben recollits en el llibre Cuentos sin plumas.

Una anècdota.
Una noia adolescent em va fer signar-li un tanga i me'n va fer arribar un altre signat per ella quan va ser major d'edat. Jo crec que volia alguna cosa.


Un acudit.
Un de l'Eugenio que m'encanta: “Dios mío, dame paciencia…¡Pero ya!”.

Un consell a un jove que vol ser còmic.
Expressa't lliurement.

Què cal per ser un bon còmic?
No tinc la fórmula màgica de l'humor i no sé exactament què cal per ser un bon còmic, però intueixo que consisteix a ser graciós i treballar durament per ser-ho. I tenir sempre molt present la part de nen que viu dins teu.

Com és el dia a dia d'un professional com tu?
Començo a treballar a mig matí, repasso tota la premsa, plantejo la secció, l'escric, l'assajo i l'executo al programa. A més, avanço feina per a pròxims dies, sovint preenregistrant gags. I si em queda temps intento aportar idees per al programa en general.

Què ha influït més en el teu èxit professional: la sort, el talent o l'esforç?
M'agrada pensar que el talent, apuntalat per l'esforç i esperonat per la sort.