Cursos Relacionats

La professional de Biologia

Titulació en Biologia

La professional de Biologia
"El biòleg és un professional molt versàtil i molt preparat per exercir la seva professió en qualsevol sector dins del camp de la ciència."
Fátima Paramio Pérez té 26 anys i és de Minas de Riotinto (Huelva). Va estudiar la llicenciatura en Biologia a Sevilla i, actualment, treballa com a Tècnica en Inspeccions Ambientals en una empresa de gestió mediambiental. A més de la carrera, també ha fet un màster en Prevenció de Riscos Laborals i un curs d'Expert en Gestió de Residus, i molts altres seminaris.

Per què et vas decidir per estudiar Biologia?
Quan tenia 10 anys vam anar d'excursió amb l'escola a la serra de Cazorla, a Jaén. En aquell moment em vaig començar a definir pel que fa als meus gustos professionals futurs. Entre les activitats que fèiem, n'hi havia dues que em van agradar especialment: una va ser visualitzar unes gambetes microscòpiques amb el microscopi (aparell que em va apassionar), i l'altra, desfer una egagròpila, per a mi va ser fascinant, però a altres companys reconstruir petits animalons a partir de restes orgàniques regurgitades per algunes espècies d'aus els va semblar “fastigós”. Aquells dies van ser uns dels més interessants de la meva curta vida.

Com que ja tenia força clara la meva curiositat per la natura de les coses en general, em van començar a agradar aquelles sèries de la televisió on es descobrien els assassinats mitjançant la ciència forense. Com podien saber tantes coses amb mostres de sang, teixits o ossos?

La decisió final va arribar al batxillerat. Vaig tenir una professora, Lourdes Luengo, una fanàtica de la biologia molecular i una fantàstica professora, que em va fer veure que moltes de les meves inquietuds, preguntes i curiositats les podia descobrir mitjançant l'estudi de la biologia i va fer que la seva vocació fos també la meva.

Quines altres opcions t'havies plantejat?
Em vaig plantejar diverses opcions: m'anaven bé les matemàtiques, la física i el dibuix, i vaig pensar de fer una enginyeria industrial, que potser té més opcions de treball que altres carreres; però el que realment m'agradava era el medi ambient i la biologia, fins i tot les meves aficions hi estaven relacionades, per tant, em vaig plantejar d'estudiar medi ambient (biodiversitat, ecosistemes, fluxos de vida, etc.) o bé fer medicina legal i especialitzar-me en biologia molecular (genètica, bioquímica o microbiologia).

A ambdues opcions els faltava alguna cosa o els sobrava, pel que feia a les meves expectatives, així doncs, finalment va triomfar la vocació i vaig veure en la carrera de biologia la unió entre el medi ambient i les bases moleculars de la vida. La biologia ha millorat les meves expectatives, m'ha sorprès gratament i he après moltes de les curiositats que ens fan entendre la vida d'una altra manera.

Vas trigar molt a trobar feina?
Vaig trobar feina gairebé de casualitat i, per sort, el meu primer contracte laboral va arribar al cap de tres mesos d'haver-me llicenciat.

El dia que vaig fer l'últim examen de la carrera de Biologia vaig veure en un tauler d'anuncis informació d'una beca per a biòlegs de 4t o 5è curs en una empresa d'enginyeria ambiental. Em va cridar l'atenció i vaig buscar per Internet informació de l'empresa. Com que vaig veure que les activitats que desenvolupava eren competència de la biologia, entre altres disciplines, i estava ben remunerada, vaig pensar que seria una bona sortida professional.

Vaig sol•licitar la beca sense indicar que ja havia acabat la carrera, ja que era per a alumnes de l'últim any, i vaig esperar. Vaig començar a fer pràctiques a l'Estació Biològica de Doñana (CSIC), en un projecte sobre la grip aviària; m'agradava molt, era la feina dels meus somnis i, de sobte, un mes després, em van trucar d'INERCO, S. A., l'empresa d'enginyeria ambiental. Em van entrevistar i finalment em van seleccionar per a la beca.

Aquesta va ser una de les decisions més difícils que he pres i la que posteriorment m'ha marcat el futur professional. Vaig haver de decidir entre el que sempre m'havia agradat i una cosa nova que tenia molt futur, em cridava l'atenció i, a més, em pagaven.
Em vaig deixar aconsellar per científics del CSIC amb els quals treballava i vaig decidir deixar l'Estació Biològica de Doñana i conèixer una cosa nova sobre el medi ambient; a més, de la investigació és complicat viure'n i a l'Estació sempre hi podria tornar.

Al cap de dos mesos d'estar amb la beca a INERCO, i cada vegada més a gust amb el que feia, va sorgir la possibilitat d'un contracte per treballar com a tècnica responsable de Control Ambiental en una línia elèctrica al sud de Tenerife. Jo no sabia molt bé quina seria la meva feina, però no podia dir que no a la meva primera oportunitat professional.

Vaig arribar a Tenerife sola, sense ningú més de l'empresa (tenia el suport des de Sevilla), amb uns plànols topogràfics i un Programa de Vigilància Ambiental del qual m'encarregava de fer el seguiment durant l'execució de la línia elèctrica. Al principi, va ser molt dur, però la versatilitat del biòleg fa que ens adaptem a qualsevol situació i ser responsable que es respectessin les espècies protegides tant d'animals com de vegetals, prevenir o minimitzar la contaminació acústica, atmosfèrica, respectar el paisatge, saber gestionar els residus generats o fer informes de seguiment són algunes de les activitats diàries que van fer que m'agradés el medi ambient i la prevenció ambiental.

Després vaig tornar a Sevilla i vaig estar treballant en aquesta empresa col•laborant en diversos estudis ambientals i realitzant inventaris ambientals i ja em vaig sentir una mica més professional.
Quan va finalitzar el meu contracte, vaig pensar que hauria de formar-me més en qüestions ambientals i vaig fer diversos cursos que m'han obert les portes, juntament amb l'experiència, de la meva feina actual.

RADIOGAFIA

En què consisteix la teva feina?
Sóc Tècnica en Inspeccions Ambientals. Actualment, em dedico a la part del medi ambient que s'ocupa dels sòls contaminats. Realitzo inspeccions en instal•lacions industrials l'activitat de les quals sigui potencialment contaminant del sòl i es verifica la normativa ambiental respecte als sòls contaminats i tots els aspectes relacionats amb la prevenció de la contaminació del sòl. A part de la visita a la instal•lació, prèviament, preparo documentació sobre la instal•lació i, posteriorment, faig un informe d'inspecció on plasmo les evidències detectades a la visita respecte a la normativa.
A més, realitzo altres tasques, com planificacions, procediments d'inspecció, desenvolupament d'instruccions tècniques, generació de plànols mitjançant sistemes d'informació geogràfica, etc.


Eines o materials que utilitzes en la teva feina.
La informàtica i la legislació són les principals eines que s'utilitzen, a més de la PDA, el GPS, la càmera fotogràfica i l'equip de mostreig de sòls.
Pel que fa a l'ordinador, s'utilitza el paquet Office, Internet, diverses bases de dades o programes de sistema d'informació geogràfica, entre altres.

Quins plans de futur tens?
Actualment, m'agrada molt la meva feina i no sé si en un futur m'agradaria formar la meva pròpia empresa. En aquest moment, crec que encara n'he d'aprendre molt i aspiro a fer més àmplia la meva experiència en el medi ambient, no tancar cap porta i fer-me una gran professional de la matèria per accedir a llocs de treball més importants.

Condicions de treball

 • Entorn laboral.
  L'ambient de treball és
  molt agradable i relaxat; en el meu cas em sento molt recolzada i estic molt agraïda a tots els professionals que treballen amb mi a EGMASA, pel seu suport i experiència professional.

 • Horari
  Durant l'hivern fem jornada partida tres dies la setmana, entrem a les 8.00 h fins a les 14.00 h i tornem a les 15.00 h fins a les 18.00 h. Els divendres treballem de 8.00 h a 15.00 h i una tarda la setmana la tenim lliure, entrem a les 8.00 h i sortim a les 14.00 h. A l'estiu treballem de 8.00 h a 15.00 h.
 • Salari
  La meva remuneració anual bruta oscil•la entre els 18.000 i els 24.000 euros.

Quina creus que és la situació actual de la professió del biòleg?
Tot i que per a qualsevol professió el tema de la feina no està en el seu millor moment, cada cop es dóna més rellevància a la figura del biòleg en camps en els quals fins fa poc no estàvem acostumats a veure'l. El biòleg ha deixat de ser només aquell professional dedicat al comportament animal o a l'estudi de les plantes, per convertir-se en un tècnic mediambiental capaç de resoldre moltes qüestions tècniques; a més, també hi ha importants científics i grans enginyers dedicats a la biotecnologia, enginyeria genètica, molecular o bioquímica, entre altres.

El biòleg és un professional molt versàtil i molt preparat per exercir la seva professió en qualsevol sector dins del camp de la ciència, ja sigui física, matemàtiques, química, enginyeria, informàtica, medi ambient, farmàcia, medicina, etc. Totes, en algun moment, necessiten la biologia per a la seva comprensió i, per tant, la biologia necessita aquests coneixements per al seu enteniment.


Consell a un futur estudiant...

Si vols estudiar Biologia, informa't bé de les assignatures i el seu contingut didàctic, ja que hi ha alumnes que tenen una idea bastant errònia de la llicenciatura en Biologia i quan arriben no entenen que hagin de fer assignatures com matemàtiques, física, química o estadística, o no sabien fins a quin punt s'estudien altres branques com la microbiologia, la genètica, la bioquímica o la fisiologia. Per tant, cal tenir clar què és la biologia i els camps que abraça abans de decidir-nos.

Entrar en departaments des del primer any, s'aprèn molt del món universitari, té molts avantatges i adquireixes experiència (busca un bon departament preguntant a d'altres companys i companyes més veterans).
Començar a fer pràctiques en empreses des del primer any, o com més aviat millor, per anar agafant desimboltura i conèixer gent, ja que això és molt important.

Aprofitar la lliure configuració per a les carències que trobareu en la carrera.