Cursos Relacionats

El professional en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport

Estudis en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport

El professional en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport
Manel González és coordinador esportiu i preparador físic d'un equip local de futbol.
+ Dades

Nom i cognoms: Manel González García
Lloc de naixement: Pineda de Mar (Barcelona)
Edat: 35 anys
Formació realitzada:
Llicenciatura en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.
Pràcticum en Futbol de rendiment.
Màster en Alt Rendiment Esportiu pel Comitè Olímpic Espanyol, COE (Madrid).
Títol Nacional d'Entrenador de futbol (nivell III) obtingut al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat.

Què estàs fent actualment?
Sóc coordinador esportiu a Pineda, on aquest any hem endegat un nou projecte per muntar una escola de futbol i també m'encarrego de la preparació física del primer equip. En un àmbit més professional, portava 3 anys com a segon entrenador a l'equip filial de l'Espanyol (l'Espanyol B es troba a 2a B Grup III), però al març vam ser destituïts el cos tècnic, el meu entrenador, el preparador físic i jo pels mals resultats. Ara estem esperant noves ofertes, però continuo treballant a les tardes en la coordinació del Pineda.
Estàs estudiant?
Sí, estic estudiant francès i alemany, vaig mirant llibres i consulto articles per Internet. A Barcelona s'imparteix un màster en alt rendiment en Esports Col·lectius que provaré de fer en un futur.
Per què et vas decidir per aquesta titulació?
Per vocació, perquè sempre m'ha agradat el món de l'esport i, sobretot, el futbol. Com a jugador no vaig poder prosperar per les lesions i vaig decidir intentar-ho com a entrenador o professor.

Vas trigar molt a trobar feina?
Sempre he treballat en l'àmbit del futbol. Abans d'estudiar la carrera portava equips de base, com alevins, infantils i juvenils, i, tot i que la remuneració no era molt elevada, m'ajudava a pagar algunes despeses. Un cop començada la carrera, em van anar sortint ofertes de treball vinculades a l'esport. En el meu cas vaig anar escalant equips en el futbol base del Pineda fins que vaig aconseguir ascendir al primer equip, i a partir d'aquí em van anar sortint altres equips.
Amb quins reptes et trobes en la teva feina?
Motivació per fer-ho millor cada dia, buscar un rendiment individual i col·lectiu davant d'un grup de persones diferents en molts sentits (muscular, cultural, psicològic…), ajudar a recuperar lesions, buscar formes de motivació en cada situació, etc.
Quins valors t'ensenya l'esport?
L'amistat, uns seran amics per a tota la vida per experiències compartides; altres, simples companys d'equip o de feina, i altres t'aprecien per la teva feina o per com ets, el balanç sempre és positiu. Aprendre dels fracassos i de les victòries i superar adversitats et fa millor i et convida a superar-te. La constància et fa aconseguir moltes coses, l'automotivació és una arma fonamental per seguir endavant; la feina, tard o d'hora, et premia.
Quins plans de futur tens?

Continuar amb el projecte de l'escola de futbol, és una cosa a llarg termini, de 5 a 7 anys, i no vull desvincular-me; però pot ser que tingui l'oportunitat d'entrenar un equip en l'àmbit professional de 2a B o 2a A i hagi d'anar lluny d'aquí, cosa que no em permetria compaginar ambdues coses. També m'agradaria anar a l'estranger per aprendre un idioma i veure com treballen en el sector en altres països. El doctorat també és una altra opció per poder optar en un futur a una plaça de professor universitari.
Com veus la teva professió d'aquí a 10 anys?
Hi ha molta competència, per la qual cosa cal treballar molt bé i intentar millorar cada dia per mantenir el nivell sempre alt; però, al mateix temps, hi ha molta oferta, cada cop més el professional de l'educació física està més ben considerat davant els problemes de la salut, l'obesitat i els problemes provocats pel sedentarisme. En el meu cas, em motiva més el món del rendiment en futbol, però hi ha moltes opcions; els entrenadors personals han agafat molta força últimament. També hi ha molta sortida als gimnasos, piscines, sales de fitness, en gestió d'instal·lacions esportives, etc., la veritat és que hi ha ofertes per a tots els gustos, només cal preparar-se bé per aprofitar-les.
Consell a un futur estudiant que vulgui dedicar-se a l'esport i a l'activitat física.
Llevar-te pel matí i poder dedicar-te a allò que més t'apassiona no té preu; bé, realment sí que el té: dedicació, motivació, compromís, passió, intentar millorar cada dia i aprendre alguna cosa de tots els que es dediquen al mateix i, sobretot, constància. "El camí cap al triomf té pocs vianants, perquè molts es van perdre buscant dreceres."
Radiografia del lloc de treball

En què consisteix la teva feina?
Com a entrenador: planificació d'entrenaments, elaboració d'exercicis per a la millora de la resistència, força, velocitat, tècnica, tàctica, plantejaments de partit, observació de rivals, informe de jugadors interessants pel futur…
Com a coordinador: orientar els entrenadors del futbol base i donar-los pautes de com treballar en les diferents edats, com poden millorar els equips, ajudes de tot tipus en els entrenaments, la preparació física, etc. Ajudar en l'organització de tornejos, campus i altres competicions, motivar els monitors a millorar com a entrenadors, incitar-los per tal que es treguin el títol d'entrenador o que estudiïn Educació Física…


Quin creus que ha de ser el perfil d'un titulat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport?
Ha de ser una persona amb coneixements en l'àmbit de l'esport i especialitzada en el seu esport, amb l'habilitat i la destresa suficients per poder executar, demostrar, ensenyar i corregir la pràctica esportiva. Segons l'itinerari escollit (Gestió, Ensenyament, Rendiment Esportiu, Medi Natural o Activitat Física i Salut), haurà de dominar més uns aspectes o altres.


Eines o materials que utilitzes a la teva feina.
Evidentment, roba esportiva, ordinador per a temes de planificació i elaboració de sessions o exercicis i per a la consulta a Internet, material esportiu vinculat al futbol com, per exemple, cons, piques, pilotes, pitrals, material de preparació física com tanques, pilotes medicinals, corretges d'arrossegament, pesos, etc.


Condicions de treball
Horari

Com a entrenador en l'àmbit professional, els entrenaments són al matí. Com a coordinador, de 18.00 a 22.30 h, de dilluns a divendres, i els caps de setmana seguir els partits dels diversos equips. Els horaris varien en funció dels entrenaments dels equips.


Remuneració econòmica aproximada
El meu salari oscil·la entre els 18.000 i els 24.000 euros bruts anuals.