Posa't les piles

Posa't les piles
Per començar bé el curs i no patir l'angoixa d'última hora, és necessari establir un sistema de treball.
L'estiu i les vacances han acabat. Pot ser que hagis passat aquests mesos sense fer res perquè finalment els exàmens t'han anat bé, o pot ser que hagis hagut d'estudiar perquè has suspès alguna assignatura o no vas aprovar la selectivitat i has hagut de repetir-la al setembre.

Sigui com sigui, una cosa sí que és segura: has de començar de nou amb els estudis, el sol i la platja s'han acabat i una altra vegada comença el curs. Però això no és motiu de tristesa, al contrari. És normal que la tornada se't faci una muntanya i que en lloc de veure el got mig ple el vegis mig buit, però, tot i això, també saps que has de seguir endavant.


Pensa en positiu


Després d'un merescut descans sempre es reprenen els estudis amb més energia.

Tornaràs a veure els teus companys i companyes de classe i compartir totes les vivències d'aquests mesos i, a més, també coneixeràs una altra gent, nous professors i nous amics.

Podràs organitzar el teu temps des d'un bon principi i corregir tot allò que l'any passat no et va anar bé.


Una mica d'organització


Quan t'organitzis, el primer que has de fer és trobar les teves tècnices d'estudi i les teves estratègies d'aprenentatge. Has de tenir en compte que cada persona és un món i, per això, pot ser que el que per al teu company o companya els és útil, per a tu no ho sigui tant. Potser per a tu, la millor manera d'aprendre els conceptes sigui relacionar-los; en canvi, per a altres el més adequat sigui escriure'ls en un paper.

Normalment, a l'institut o a l'escola t'ensenyen tècniques d'estudi i estratègies d'aprenentatge i, tot i que saps que hauries de fer-les servir, mai o gairebé mai ho fas. Per això és important que siguis sincer amb tu mateix i tinguis clar què fas bé i què fas malament a l'hora de posar-te a estudiar o fer els deures. Pot ser que hi hagi una rutina en el teu dia a dia i que siguis suficientment aplicat com per no estudiar a última hora. Però també és probable que durant la setmana només et preocupis de fer els deures del dia següent i, en època d'exàmens, et converteixis en un atleta i facis esprints.

Quin dels dos casos és el teu? Si la teva opció és la primera, la veritat és que no hi ha gaire més a dir, només felicitar-te i animar-te que segueixis així; però, si la teva opció és la segona, aquest mes podràs canviar la teva elecció i establir un mètode de treball que t'ajudi a millorar el teu rendiment acadèmic. Has de prendre-t'ho sense pressa però sense pausa, estàs començant el curs i encara et queden molts mesos per endavant, però saps del cert que al final el temps se't tira a sobre, així que no esperis a última hora.

Potser, cada any, quan comences el curs, et facis un munt de bons propòsits, com estudiar més, organitzar-te bé, etc., però al final tots aquests somnis no es compleixen. Has de tenir clar que no existeixen fórmules màgiques i que, per més esquemes i horaris que et facis, si no t'apliques i mecanitzes aquesta manera de treballar, no et servirà de res. Has de prendre-t'ho seriosament perquè és pel teu bé.


El llit és per dormir i no per estudiar


A l'hora de fer els deures el més adequat és fer-ho sempre al mateix lloc, en el qual hauràs de tenir una taula àmplia i ordenada amb tot el que necessitis al teu abast. A més, és important tenir una bona il·luminació, s'aconsella combinar la llum natural indirecta i l'artificial directa.

Però pot ser que tu necessitis anar canviant d'espai o estar en moviment quan estudies. És possible que casa teva sigui petita i no tinguis tants metres quadrats com t'agradaria. El principal és que trobis el teu lloc d'estudi, ja sigui a l'aire lliure o en una biblioteca.

Tot i que una cosa és clara: oblida't d'estudiar al sofà amb el televisor encès o al llit, pràcticament en posició horitzontal.