Josep Oriol Cabot

Nascut amb una partitura sota el braç

Josep Oriol Cabot
Ja des de molt petit a Josep Oriol Cabot li ha agradat la música, per això, ara s'hi dedica.
Nom complet: Josep Oriol Cabot i Castells.

Lloc de naixement: Premià de Mar (Barcelona).
Edat: 31 anys.

Professió: Mestre de música de primària, cantant d'òpera i director de cors.

Anys que portes en el món de la música:

Des de sempre, la música és la meva vida, sense ella no seria res.

Formació realitzada:

Formació musical de la qual sóc Mestre pedagog amb especialitat musical per la Universitat de Ochsenhausen d'Alemanya; paral·lelament també he fet estudis superiors de música (piano, direcció, etc.) al Conservatori. A més, he fet Infermeria, professió que m'agrada molt, però que no he tingut ocasió de tastar-la tant com ho he fet amb la música.

Què estàs fent actualment?


Ho estic compaginant tot, de 9 del matí a 5 de la tarda faig de mestre a les Escola Pia de Sant Antoni, després, quan plego de l'escola, treballo a diferents escoles de música com l'Escola de Música del Guinardó o l'Escola de Música Tarantel·la i dirigeixo el Cor ICCIC de la Institució Cultural del CIC; a més a més, també faig de reforç al Cor del Gran Teatre del Liceu.

Per què tenor d'òpera i mestre de música?

Doncs perquè m'agrada molt poder transmetre el meu amor per la música als nens i nenes; a més tinc la sort de poder obtenir uns resultats molt bons. I tenor perquè qui canta els seus mals espanta, oi? Bàsicament, canto per vocació, tota la vida ho he fet, ja des de ben petit, així que és una cosa que porto a dins, crec que vaig néixer amb la música sota el braç, en lloc del pa.

Sempre havies volgut dedicar-te a la música?

Sempre; és una cosa que no sé per què, però sempre ha estat al meu voltant i mai m'ha costat fer-ho. He après a tocar instruments amb mètodes molt bàsics i sense tenir ningú que em corregís.

Canviaries alguna cosa de la teva trajectòria acadèmica o professional?

Crec que no canviaria res, tot el que he fet ho he aconseguit perquè he lluitat. És molt difícil en aquest país on vivim dedicar-se només a fer música; com sempre dic, Àfrica comença als Pirineus.


Estàs estudiant?

Actualment estic rebent classes de cant per mantenir ben engrassada la maquinària, mai pots parar o abandonar-la, si no ho perds molt. A més, tinc intenció de fer un màster de Musicologia i Musicoteràpia, dues vessants que m'apassionen, però fer-ho a Espanya surt molt car, així que m'agradaria fer-ho a Alemanya o Anglaterra.


Què destacaries de la teva professió?

Pel que fa a la feina de mestre, destacaria els resultats, és una satisfacció per a mi veure que els alumnes aprenen música amb facilitat i que en gaudeixen com jo.
Pel que fa a la feina de cantant, és una professió boja, però molt enriquidora; cantar amb grans figures de l'òpera i estar sota la direcció de grans directors del moment és una cosa inexplicable.


Com viu el dia a dia un professional com tu?

El seu bloc


Coneix a l'Oriol i gaudeix de les seves actuacions.

És un dia molt llarg perquè em llevo a les 6 del matí per anar cap a l'escola, ja que visc a 1 hora i mitja de Barcelona. De 9 del matí a 5 de la tarda estic a l'escola fent de mestre de primària de música.Després, a la tarda, o vaig a rebre classes de cant o dono classes de cant o de cant coral a diverses escoles.

Al vespre sempre tinc els cors d'adults, que, com que sempre pleguen tard de treballar, els assajos comencem força tard, el normal és de 10 a 12 de la nit, això si no he d'anar al Gran Teatre del Liceu, perquè aleshores el meu horari canvia radicalment, ja que he de ser al teatre a les 7 de la tarda per canviar-me, maquillar-me i començar la funció a les 8 del vespre, i depèn de l'obra que canto plego a les 12 o a la 1 de la matinada.

Així és el meu dia a dia.


Què ha influït més en el teu èxit professional: la sort, el talent o l'esforç?

Crec que una mica de tot, realment si no tens talent no fas res. L'esforç és molt important, has de ser molt constant i és molt dur treballar d'això, i puc dir que la sort sempre m'acompanya.


Quins plans de futur tens?

De moment tinc moltes propostes, algunes a escala internacional, que no puc dir (porta mala sort i sóc una mica supersticiós), però, de moment, no vull canviar res del que estic fent, hauria de ser alguna cosa que realment m'interessés molt i que tingués moltes ganes de fer-ho.


EL TEST


Una formació que tens i que consideres positiva.
Pedagogia musical.

Una professió o ofici que sempre t'ha agradat.
Director d'orquestra. M'apassiona.

Algú a qui admires en l'àmbit de la teva professió.
La meva mestra de Direcció Coral, la Conxita Garcia.

Una pel·lícula que tornaries a veure.
Buf! Moltes, no en tinc només una.

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
Mètodes, el que sigui, el saber no ocupa lloc.

Una ciutat o un país que destacaries en l'àmbit de l'espectacle.
Londres, París, Viena, Berlín, Florència, dels Pirineus cap a Europa.

Un consell a un jove que vulgui dedicar-se a la música.
Constància, esforç, paciència, dedicació, estimació, estudi, etc. Podria dir moltes coses, però crec que aquests són alguns dels ingredients necessaris per poder fer allò que més t'agrada; en el meu cas, ENSENYAR i CANTAR.

Anomena els components de l'equip de professionals que t'envolta.
Com a mestre, l'equip de l'escola del Departament de Música i l'ajuda de Coordinació i Direcció, que ens donen molt suport. Com a cantant, el meu mestre de cant i el director del cor, sense ells no funcionaria res.