Silvia Candame

Tota una professional del make-up i hairdresser

Silvia Candame
"M'encarrego de ressaltar els trets naturals de cada persona per realçar la seva bellesa, transmetent la seva personalitat..."
Actualment Silvia Candame, corunyesa de 40 anys, és maquilladora i perruquera en produccions de publicitat, tv, cinema o teatre, però anteriorment treballava com a model de passarel•la.

En què consisteix la teva feina?
En ressaltar els trets naturals de cada persona per realçar-ne la bellesa, transmetent la seva personalitat, adaptant-la a l'acte social on hagi d'acudir o al personatge que hagi d'interpretar.

Què estàs fent actualment?
Col•laboro amb una productora de TV, una escola de models i imparteixo cursos de perfeccionament per a professionals del sector.

Com és el dia a dia d'una persona tan activa com tu?
Cada matí dedico una hora a preparar el primer àpat i el més important del dia, procuro fer un esmorzar ampli i equilibrat, ric en fruites i fibra. Esmorzo mentre escolto les notícies en el meu canal de TV preferit. Vaig cada matí al gimnàs, i hi dedico entre 1 i 2 hores a cuidar el cos i la ment. Practico fitness i ioga. Les tardes les dedico, segons el dia, a preparar les classes que imparteixo a l'escola de models i els cursos de perfeccionament de perruqueria i maquillatge. Realitzo accions de màrqueting viral per donar-me a conèixer i captar nous clients. Busco informació per estar al dia de noves publicacions, tendències de moda, productes i tècniques de maquillatge. Procuro dedicar temps a les persones que estimo. Gaudeixo del dia a dia passejant per la platja, anant en bici o llegint.

Per què vas decidir abandonar la passarel•la i treballar darrere els focus com a maquilladora i perruquera?

Els organitzadors de les desfilades i els dissenyadors apostaven per models cada vegada més joves i sense experiència, el terme “maniquí” va quedar reservat per utilitzar-se a l'hora de referir-se als ninos inerts que trobem als aparadors de les botigues. Ni estava interessada, ni podia lluitar contra la tendència i els nous corrents de la moda. Vaig començar el meu camí com a maquilladora de forma accidental, el camí es va obrir, sense que fos necessari cercar-lo, va sorgir l'oportunitat i la vaig aprofitar. Després he continuat treballant per mantenir-me en un món que m'ho ha donat tot.

Què canviaries de la teva trajectòria acadèmica o laboral?
Als 17 anys treballava i estudiava. Durant els 15 anys que vaig treballar com a model professional, vaig aparcar els meus estudis. Em penedeixo d'haver malgastat tant de temps lliure en no haver estudiat alguna carrera més, he intentat suplir-ho amb la lectura. Com més amplis són els teus coneixements, més gran és la teva capacitat d'entendre tot el que succeeix al teu voltant, en tots els àmbits. Et permet tenir un criteri propi, correctament argumentat i basant en el coneixement i en la pròpia experiència. Resulta més difícil que et manipulin i pots mantenir la teva independència intel•lectual. I quant a la meva experiència professional, no canviaria res, gràcies al que he viscut m'he convertit en el que sóc.

Què destacaries de la teva professió?
La diversitat, mobilitat, agilitat i particularitat de cada feina, que fa que cada dia sigui diferent. El meu treball m'aporta felicitat, si algun dia deixés de fer-me feliç, canviaria de feina sense dubtar-ho.

El seu web

Què ha influït més en el teu èxit professional, la sort o l'esforç?
La bona sort es treballa cada dia, és una actitud en la vida. Quan més t'esforcis per aconseguir atreure i crear les situacions, circumstàncies i persones necessàries per aconseguir el que vols, més probabilitats tindràs d'obtenir-ho.

Quins plans de futur tens?
Fa temps que vaig aprendre a deixar de pensar en el futur per gaudir el present. Espero ser capaç de fer els passos necessaris per crear el meu propi estudi.

 Algú que admiris en l'àmbit de la teva professió.
Pat McGrath (NY), com a maquilladora. És creadora de looks de passarel•la per a Christian Dior. Giorgio Armani la va escollir com la seva assessora per crear la línia de maquillatge d'Armani.

Lewis Amarente, maquillador. És un mag del pinzell, té una creativitat desbordant. Treballar al seu costat és una meravellosa oportunitat d'aprendre.

Sally Hershberger (NY), perruquera de moltes de les Celebrities de Hollywood.

Javier Murgoito, també perruquer, és tot un arquitecte del cabell.


Una pel·lícula.
Les amistats perilloses.

Una anècdota.
Saludar personatges públics com si els conegués de tota la vida. Em va passar amb Carlos Sainz, pilot de carreres o Mick Hucknall, vocalista de Simple Red.

Aconseguir sortir en el videoclip de Madonna “Celebration”.

Un llibre de capçalera per a la teva professió.
The Complete Make-Up Artist, de Penny Delamar (Thomson editorial), a més de qualsevol llibre sobre art o pintura. Els maquilladors utilitzem com a llenç el rostre i el cos humà.

Un consell a un jove que somiï de dedicar-se al món de la moda i al del make-up.
Sigues conscient de tu mateix, honest, respectuós i sincer, cerca i crea les oportunitats, d'aquesta manera mai no et podràs sentir decebut. El que és realment gratificant no és arribar-hi, sinó mantenir-s'hi.