Preguntes freqüents sobre l'EEES

Ja està aquí el Pla Bolonya

Preguntes freqüents sobre l'EEES
Encara hi ha gran quantitat de joves que desconeix els canvis que comporta l'adaptació dels estudis universitaris a l'EEES i com els afecta. No siguis un d'ells i informa-te'n.
Amb aquesta secció volem acabar amb els dubtes pel que fa a l'EEES recopilant diferents informacions que hem anat trobant en les pàgines de les universitats i de les administracions. Amb això, simplement t'informem per tal que puguis opinar amb coneixement de causa.
Puc treballar mentre estudio un grau?

Sí, ja que existeix la via lenta, que ha estat creada per a tots aquells que per motius professionals, familiars o de salut no poden anar a classe en els horaris determinats o fer tots els European Credit Transfer System (ECTS) establerts per curs. Per això, s'ampliaran els horaris de les classes amb grups de matí i tarda, es reforçaran les tutories semipresencials i l'estudiant que adopti la via lenta no haurà de matricular-se dels 60 ECTS del 1r curs.


Però el pla Bolonya implica més hores de feina, més pràctiques, exposicions orals?

És cert, l'adaptació a l'EEES implica un sistema de treball diferent; es requereix més participació per part de l'alumnat, hi ha més exercicis individuals i en grup…, però aquestes hores de feina no han de concentrar-se en un període concret, sinó que tu mateix pots distribuir-les com et vagi millor. Per això és important que, quan et matriculis, planifiquis bé el que ets capaç de fer durant el curs.


Un crèdit de grau equival a més del doble que en una llicenciatura. Hauré de treballar més per superar la carrera?

En absolut, perquè en l'ECTS, que són 25 hores lectives, es té en compte tant l'assistència a classe com el temps que dediques a l'estudi i a preparar els treballs. En canvi, en els crèdits de les llicenciatures, de 10 hores lectives, només es compta l'assistència a classe.

Es diu que amb l'adaptació de les titulacions a l'EEES serà més fàcil estudiar i treballar a l'estranger. Però, com és possible això?

Serà més fàcil estudiar perquè els requisits i les competències són compatibles en tots els països membres de l'EEES, cosa que facilita la mobilitat.
Passa el mateix en el fet de treballar a l'estranger, ja que les titulacions tindran el seu equivalent en la resta de països i, a més, es potenciarà l'ús d'altres llengües i tindràs un Suplement Europeu al Títol (SET) amb la traducció dels teus estudis en anglès.


Què és un Suplement Europeu al Títol (SET)?

Mitjançant el Suplement Europeu al Títol (SET) que acompanya el títol universitari oficial, es donarà a conèixer en anglès tota la informació dels estudis que has realitzat, els resultats obtinguts, les competències adquirides i el nivell de titulació, amb la finalitat de facilitar el reconeixement en una altra universitat de l'espai europeu.

Per aconseguir el SET, has de sol•licitar-lo a la teva universitat.

 
On puc trobar més informació?

La xarxa és plena de webs que parlen de l'EEES, des de Qestudio.com destaquem les següents:

Universitats

 

Ministeri


A Qestudio.cat i a Educaweb.com també podràs trobar molta informació sobre l'EEES:

 

Desapareixen les assignatures de lliure elecció?

Sí que desapareixen, tot i que es contempla la realització de fins a 6 crèdits d'activitats d'extensió universitària que poden ser culturals, esportives, de cooperació...


Què passarà amb les enginyeries?

Igual que en les titulacions de Medicina o Veterinària, les enginyeries són carreres amb requisits especials, cosa que significa que per ser enginyer superior hauràs de cursar un màster oficial a més del grau. Però si decideixes que només faràs el grau, la titulació que obtindràs serà la d'enginyer tècnic.


Els màsters seran més cars?

Quan parlem de màsters cal diferenciar entre els que són oficials o universitaris i els que no ho són i pertanyen a títols propis. Els primers estan autoritzats i subvencionats pel Ministeri, per tant, tenen un preu estàndard. Els preus dels segons són estipulats per les universitats, per tant, els preus poden variar.


Què és l'experimentalitat?

Les diferents titulacions estan estructurades en diferents graus d'experimentalitat, que estan determinats per cada comunitat autònoma. Per a cada nivell d'experimentalitat el Ministeri d'Educació ha establert un paràmetre que determina el cost mínim i màxim que poden tenir els ECTS de cada carrera, això significa que segons la carrera que vulguis estudiar el crèdit pot costar un preu o un altre.


Però, llavors, quan pot costar el crèdit?

No et podem concretar el preu del crèdit de la carrera que vols fer, primer, perquè no sabem què vols estudiar i, segon, perquè tampoc sabem en quina comunitat vols fer-ho, ja que, com hem comentat abans, cada comunitat estableix els seus graus d'experimentalitat i dins de cada un s'inclouen uns estudis o uns altres. Això sí, més o menys, et podem donar alguns exemples aproximats del que pot costar-te un any acadèmic de 60 crèdits, encara que, com ja t'hem dit, el preu pot variar segons la universitat i la comunitat autònoma:


  • Enginyeria Informàtica: 15,74 €/ crèdit. Curs complet 944 €.
  • Dret: 10,72 €/ crèdit. Curs complet 643€.
  • Filologia Anglesa: 10,46 €/ crèdit. Curs complet 628 €.
  • Medicina: 17,79 €/ crèdit. Curs complet 1.067 €.

 

Com queda el tema de les beques?

El tema queda igual, les beques es continuaran convocant com fins ara, però, a més, podràs comptar amb els préstecs vinculats a la possessió d'una futura renda, que són aquells que, un cop acabada la carrera i amb una feina, has de tornar.