Practica amb les pràctiques

La millor forma d'aprendre és practicant

Practica amb les pràctiques
La formació mitjançant pràctiques és un factor que les empreses tenen molt en compte i, tot i que també és important conèixer la teoria abans d'aplicar-la, el millor és dur-la a terme.

Aprendre  practicant

Les pràctiques són una molt bona manera de formar-se perquè aprens a reaccionar davant determinades situacions, a relacionar-te amb els companys i companyes i a treballar en equip, entre altres coses. A més, la millor manera de saber si el que estàs estudiant t'agrada, és posar-ho en pràctica. Pot ser que, en certes ocasions, la teoria s'allunyi de la vida real, per això és important que comencis com més aviat millor a adonar-te de com són les coses.


Tipus de pràctiques

Hi ha diferents tipus de pràctiques, depenent del que estiguis estudiant:

Les que es realitzen al mateix centre durant el curs i que es compaginen amb les lliçons teòriques.

Les que es realitzen a empreses relacionades amb la formació que estàs fent, i que han establert un conveni amb el teu centre educatiu.


Pel que fa a aquestes últimes, és important destacar-ne els beneficis, ja que mitjançant aquestes pràctiques canvies de l'entorn acadèmic al laboral, en el qual et trobes immers en el seu sistema de treball, et permet conèixer amb profunditat el sector i, també, descobrir com funcionen les empreses, quin tipus de perfils busquen i, d'aquests, quins són els més valorats.

Unes bones pràctiques
  • Pot ser que les pràctiques siguin la teva primera experiència professional. Això et proporcionarà una experiència molt enriquidora.
  • Les pràctiques són el moment ideal per aprendre d'altres professionals.
  • Les experiències pràctiques poden ensenyar molt més que les teòriques, es pot veure aplicat tot allò après a classe.
  • A més d'aprendre aspectes bàsics de la teva futura professió, durant les pràctiques podràs adquirir competències transversals com saber treballar en equip o el maneig d'un programa informàtic concret.
  • És molt important escollir bé el centre de pràctiques, per així poder-les aprofitar al màxim.
  • Mostra't interessat i col·laboratiu durant les pràctiques. Els teus tutors et poden acabar recomanant a altres empreses en un futur.
A tenir en compte...

Les pràctiques laborals poden ser remunerades o no, en cap cas l'empresa en la qual estiguis té l'obligació de pagar-te pel treball realitzat. Potser això et sembla injust, pot ser que en alguns casos ho sigui. De tota manera, has de tenir una cosa clara, l'esforç pot tenir la seva recompensa, i no només perquè aprenguis molt, sinó perquè, si als teus caps els agrada com treballes pot ser que et contractin quan acabis les pràctiques.

Les pràctiques no s'han de cenyir només a l'entorn acadèmic, ja que tu, pel teu compte, pots buscar-te la vida i començar a treballar en allò que t'agrada per veure com és aquest món i descobrir si això és realment el que t'interessa fer. És important que t'esforcis en els estudis, però també ho és començar a agafar experiència perquè, com ja t'hem comentat, és un factor que les empreses tenen molt en compte. Per això, és positiu que tinguis iniciativa i t'esforcis i que mai pensis que ja ho tens tot après, perquè sempre hi ha coses noves per descobrir.