Cursos Relacionats

L'estudiant de Belles Arts

Titulació de Belles Arts

L'estudiant de Belles Arts
"En aquesta carrera, és preferible començar a prendre iniciatives des d'ara que no pas esperar a obtenir el títol per entrar al món professional."
Myriam Rousseau té 23 anys i és de Mont-real (Canadà). Està estudiant l'últim curs de la carrera de Belles Arts a la Facultad de Bellas Artes de Cuenca de la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM).

Els estudis que estàs fent són el que t'esperaves?
Aquesta carrera m'ha sorprès pel seu gran ventall de disciplines artístiques, des de les més tradicionals fins a les més innovadores. Fins i tot, dins de cada disciplina, els professors saben dirigir-te segons els teus interessos i, gràcies als tallers que s'organitzen freqüentment, se sacia la curiositat de molts estudiants.

Quins aspectes consideres positius d'aquests estudis?
Entre els aspectes positius de la carrera, insistiria en l'àmplia gamma de possibilitats que ofereix, la gran quantitat d'activitats diversificades que eliminen completament el concepte de rutina en la vida quotidiana de l'alumne. I també destacaria la llibertat que se'ns concedeix.

I els negatius?
Pel que fa als aspectes negatius, paradoxalment, tornaria a dir la llibertat que tenim els alumnes; és a dir, que si no mostrem iniciativa, és molt fàcil que perdem oportunitats. La carrera de Belles Arts està dissenyada per a alumnes que mostrin curiositat, independents i disposats a superar reptes. En canvi, els alumnes disciplinats que només esperen fer les activitats obligatòries, quan acabin la carrera, tindran una formació correcta però amb carències.

Una pregunta indiscreta...

Ets de Mont-real, com vas acabar a Castella-la Manxa?
Als 18 anys vaig participar en un camp de treball voluntari internacional que va tenir lloc en un poble de Conca. Per a mi, era una manera de viatjar assequible i més enllà del turisme superficial, una manera d'aprofundir el meu coneixement de la cultura espanyola. Arran d'aquest viatge, vaig conservar bones amistats i vaig decidir tornar l'any següent per iniciar els estudis de Belles Arts a la facultat de Conca. Em vaig matricular pensant que la meva estada seria temporal, però encara continuo aquí.

PLA D'ESTUDIS

Cal que tinguis en compte que el pla d'estudis que et mostrem a continuació pertany a la llicenciatura en Belles Arts i no al grau, tot i que pots fer-te una idea del que s'estudia mitjançant les assignatures troncals següents:

1r cicle

  • Color
  • Dibuix
  • Sistemes d'anàlisi de la forma i la representació
  • Teoria i història de l'art
  • Volum

2n cicle

  • Idea, concepte i procés en la creació artística
  • Metodologia, llenguatges i tècniques en la creació de l'obra artística i en la seva conservació

Quins plans de futur tens?
Prefereixo parlar dels meus plans presents perquè, en aquesta carrera, és preferible començar a prendre iniciatives des d'ara que no pas esperar a obtenir el títol per entrar al món professional.

D'una banda, estic col•laborant amb la revista d'història Memoria en l'àmbit gràfic, fent la maquetació, les il•lustracions i les infografies. A més, estic treballant en unes animacions que constituiran el dossier que presentaré per matricular-me en un màster en animació. I, finalment, intento apropar-me al món cinematogràfic; vaig participar al Torino Film Festival com a codirectora del curtmetratge I see you.


Consell a un futur estudiant...

Que sigui determinat en la seva decisió, que s'abstregui de les opinions destructives pel que fa a les sortides professionals amb les quals, segurament, es trobarà i, tot i que pugui semblar molt cursi, que segueixi el seu cor.