Cursos Relacionats

Curriculum vitae

Coneix a fons com fer el teu curriculum vitae

Curriculum vitae
Si vols començar a treballar, cal que sàpigues que per aconseguir feina és necessari seguir els passos següents.
La primera cosa que has de fer és el teu currículum, mitjançant el qual dones a conèixer la teva trajectòria acadèmica i professional, i presentar-te a una oferta de treball. El curriculum vitae (CV) sol ser el primer contacte amb l'empresa, per tant, és molt important que tinguis en compte fins a l'últim detall.

Què és?

L'expressió curriculum vitae ve del llatí i vol dir carrera de la vida. El currículum és la teva forma de presentar-te a les empreses per buscar feina, en ell has d'incloure les teves experiències acadèmiques i laborals, però també, altres qualitats que et facin el/la candidat/a perfecte/a per a aquella oferta de feina.

Cal que destaquis les dades que més et beneficien amb relació al lloc de treball o l'empresa a la qual t'adreces, per això és important personalitzar-lo i no enviar a totes les ofertes de treball el mateix currículum.

Tot i que a continuació et descrivim les principals tipologies de currículum, has de tenir en compte que estan apareixent noves i diferents formes de presentar-lo, com per exemple, el videocurrículum.

 

Tipus de currículum

En el moment de donar a conèixer els teus estudis i experiències laborals, és important que tinguis en compte les principals tipologies de currículums que hi ha, perquè, depenent del teu cas, t'interessarà més un model o un altre:


  • Cronològic ascendent: consisteix a ordenar el teu currículum d'allò més antic al més recent.
    Recomanable si tens poca experiència laboral i estàs començant a buscar feina.
    No és recomanable si has canviat moltes vegades de feina.
     
  • Cronològic descendent o invers: s'ordena el currículum partint de l'experiència laboral més recent fins a la més antiga. Permet destacar l'experiència laboral més recent.
    Recomanable si la última experiència laboral té relació amb el lloc de treball al qual aspires o si tens una amplia experiència laboral.
    No és recomanable si has estat molt de temps sense treballar els darrers anys.
     
  • Temàtic o funcional: consisteix a ordenar el currículum per blocs temàtics, segons les experiències i els estudis realitzats.
    Recomanable si la teva experiència és molt dispersa o has estat llargs períodes sense treballar.
    No és recomanable si tens poca experiència laboral.
     
  • Europeu: aquest tipus de currículum és molt utilitzat per aquelles persones que volen anar a treballar a l'estranger, però també és un model de currículum molt utilitzat perquè permet incorporar les capacitats i competències personals.
    Recomanable si es té poca experiència laboral i es volen reflectir les competències professionals.
    No és recomanable si no es tenen ben identificades les competències o si es vol donar més importància a la formació i la trajectòria professional.
     
 
CONSELLS

La primera vegada.
Si és la teva primera experiència en el mercat laboral, és important que destaquis les habilitats o capacitats que poden ser positives per a la feina que busques, i mostris coneixements adquirits en altres activitats i experiències de la teva vida, com, per exemple, treballar sota pressió, en equip, coneixement d'idiomes, responsabilitats, etc.

Cal que detalli totes les feines?
No. El currículum cal que sigui breu, un màxim de 2 fulls, per tant, és recomanable que indiquis les feines relacionades amb el treball que busques i evitar les experiències que et puguin perjudicar.
Si tens poca experiència laboral és important incloure-la tota.

He de donar a conèixer les meves dades?
A l'hora d'indicar les dades de formació i experiència laboral, és preferible posar les dates d'inici i fi, i no solament l'any.

Intenta
Acompanyar el teu currículum amb una carta de presentació personalitzada.
Mantenir una coherència en tot el currículum: si esculls el model cronològic, cal que el mantinguis en tot l'escrit.

Evita
Les faltes d'ortografia; hi ha correctors automàtics i tots els ordinadors disposen d'aquest servei, però, de tota manera, cal que repassis el text.

Descarrega-te'ls
T'oferim diverses plantilles que et poden ser molt útils:

Els apartats del currículum

Dades personals
Es presenten a la part superior.
Només cal que adjuntis una fotografia mida carnet si l'empresa ho demana.


  • Nom i cognoms
  • Adreça postal
  • Telèfon i adreça de correu electrònic. Mitjançant aquestes dades l'empresa t'ha de localitzar, per tant, són molt importants. Pensa que si no ho aconsegueixen buscaran un altre candidat.
    En el cas del correu electrònic, cal que donis un correu que revisis assíduament i que no estigui saturat. Si la teva direcció de correu electrònic no és molt formal és recomanable que en creïs una de més formal per així evitar que la persona que llegeixi el teu currículum faci prejudicis previs.
  • Edat. És preferible que posis la data de naixement, ja que aquesta data no varia al llarg dels anys.
  • DNI/Número de la Seguretat Social. No és necessari que els posis, si no és que l'empresa t'ho demana.

Formació reglada
És aconsellable fer constar en primer lloc els estudis de graduació més alta, els inferiors no són tan necessaris, excepte si has estudiat en un centre de gran reputació o que aquests estudis tinguin molta relació amb la feina que s'ofereix.
En la formació reglada o homologada, a més del nom dels estudis has d'incloure el centro on els has realitzat i el període. També és interessant la informació complementària com les assignatures optatives o especialitats que s'hagin cursat dins dels estudis i que et puguin afavorir en la candidatura que estàs presentant.

Formació complementària
És interessant que afegeixis en aquest apartat si tens algun tipus de formació relacionada amb la feina que busques o una formació complementària que sigui interessant per a la teva candidatura.
En aquest apartat has de posar el nom de la formació, el centre i la durada d'aquesta, com també, pots posar part del temari o una breu descripció de la formació o les competències adquirides a través d'aquesta, s'ha d'entendre què és el que has estudiat.

Experiència laboral
És recomanable que, quan detallis on has treballat, facis una breu descripció de les tasques realitzades i també de les responsabilitats assumides i el període en el que has treballat allà.

Altra informació d'interès
Els idiomes, els coneixements informàtics, el carnet de conduir, les teves qualitats personals, les experiències no formals com haver estat en una associació i, tota aquella informació complementària que creguis que pugui resultar interessant, la pots incorporar en el teu currículum per fer la teva candidatura més atractiva.

Però...RECORDA! Quan algú llegeixi el teu currículum ha de dir: Uau! i interessar-se per contactar am tu, per això és important que el teu currículum:

  • No sigui llarg i avorrit.
  • Tingui una mica de tu, pots ser original.
  • Sigui clar i comprensible.
  • Tingui una bona presentació.
  • No tingui faltes.
  • Estigui actualitzat.
  • Estigui adaptat a l'empresa on l'estàs presentant.