Cursos Relacionats

Els protagonistes de Criminologia

Grau en Criminologia

Els protagonistes de Criminologia
"La criminologia requereix coneixement d'idiomes, familiaritat amb les pràctiques criminalístiques i excel•lència en habilitats comunicatives."
Una criminòloga, un professor i un estudiant d'aquesta carrera et presenten aquests estudis des de la perspectiva professional i acadèmica.
La Professional

Elvira Faraldo Gómez-Pedreira va néixer fa 44 anys a la capital gallega. Va estudiar Psicologia i, en finalitzar, va cursar Criminologia, ambdues a la Universidad de Santiago de Compostela, però en aquella època aquesta última titulació no era oficial. Per això fa 3 anys i mig va accedir a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar en Criminologia.

Com i quan vas trobar una feina com la teva?
Al cap de poc d'arribar a viure a les Canàries vaig començar a treballar com a psicòloga en una associació de malalts psíquics. També m'havia examinat per a llistes de substitucions en el departament del govern autònom que porta els temes de delinqüència juvenil, i tenir la diplomatura en Criminologia em va fer quedar en bona posició; així que quan el 2001 va entrar en vigor la “llei penal del menor” em van cridar per treballar en un centre de menors. Al cap de poc, en gestionar-se els centres per associacions, vaig passar als serveis centrals de la conselleria. Així doncs, porto gairebé deu anys en el departament de justícia juvenil del Govern de Canàries, on es planifica i es gestiona l'execució de les mesures judicials que dicten els jutjats de menors. He portat la gestió, en diferents moments, de les mesures de medi obert, d'internament, i també l'assistència als judicis. Ara estic començant a fer tasques de planificació, per a les quals els estudis de Criminologia em resulten de gran utilitat.

Consell a un futur estudiant...
Fins ara molts estudiants de Criminologia veníem de diferents àmbits, amb el nostre bagatge, estudis previs, treballs… i vam cursar aquesta carrera per especialitzar-nos i completar la nostra formació. En funció de la nostra procedència acadèmica, teníem molt bona base d'unes matèries, però per a d'altres vam necessitar un “canvi de xip”. En el meu cas, que venia de la Psicologia, abordar les assignatures de Dret va suposar aprendre noves estructures, vocabulari… i, paradoxalment, vaig descobrir que se'm donaven millor que algunes assignatures de psicologia.

Amb el grau, els estudiants i futurs titulats ja s'enfronten a aquesta multidisciplinarietat des del principi.

Però com en totes les carreres, si volem ser uns bons professionals, el títol és més aviat un punt de partida que no pas d'arribada. Sempre necessitarem aprofundir els camps als quals anem accedint, sigui per elecció o per destí.

PLA D'ESTUDIS

Aquí tens una relació d'assignatures bàsiques i obligatòries del grau en Criminologia:

 • Teoria del dret
 • Cultura i crim en les societats contemporànies
 • Estadística i anàlisi de dades
 • Tècniques de treball i comunicació
 • Delicte i societat
 • Psicologia criminal
 • Metodologia científica
 • Victimologia
 • Problemes específics de la criminalitat
 • Metodologia de la investigació
El Professor

Rafael Fontán Tirado és professor de Dret Penal a la Universidad Europea de Madrid. Es tracta d'una assignatura troncal que s'imparteix al 2n curs del grau en Criminologia.

Quines competències o habilitats han de potenciar els alumnes d'aquesta titulació per sortir ben preparats?
La Criminologia és una disciplina científica i, lògicament, exigeix desenvolupar habilitats “íntimes” relacionades amb el seu objecte d'estudi (el delicte com a fenomen social i individual): capacitat d'abstracció i de síntesi, inquietud intel•lectual, visió crítica de l'aparença... Però, al mateix temps, com que la criminologia pot ser l'objecte mateix d'una professió (criminòleg), l'alumne s'hauria de preparar en les habilitats específiques del seu exercici; principalment: coneixement d'idiomes, familiaritat amb les pràctiques criminalístiques i excel•lència en habilitats comunicatives.

En tot cas, no s'han de confondre les habilitats i competències que l'alumne ha d'adquirir i desenvolupar (que acabem d'assenyalar), amb els coneixements científics, teòrics i pràctics, que s'han d'obtenir i preparar durant el grau (i que configuren les diverses assignatures del pla d'estudis).

Consell a un futur estudiant...

Principalment, 2:


 • Com que qualsevol tècnica i pràctica, per ser excel•lents, ha de basar-se en una base sòlida i ben estructurada, l'animo a construir uns fonaments teòrics rigorosos fonamentats en el coneixement profund de les disciplines que estudiarà.

 • Tenint en compte que la professió de criminòleg encara es troba poc perfilada i els seus actes propis encara poc definits, li aconsello que sigui proactiu, imaginatiu i que no tingui por d'enfrontar-se a un futur incert i, professionalment, encara poc concret.
L'Estudiant

Manuel Risueño Bañuls té 31 anys i és de Benissa (Alacant); l'any passat va acabar la llicenciatura de Criminologia a la Universitat d'Alacant.

Què és el que et va costar més de la carrera?
La realització de treballs, perquè n'hi havia molts. A títol personal també em va resultar pesat el tema dels desplaçaments, a causa de la llunyania del meu domicili respecte de la Universitat.

I què és el que més et va sorprendre de la titulació?
A més a més de la gran implicació dels professors per fer que els alumnes estiguessin motivats en les assignatures i la seva alta preparació, el que més em va sorprendre va ser la gran varietat d'assignatures que s'imparteixen i la relació de la Criminologia amb el món del Dret.

Assignatures més complicades
Mètodes d'investigació en ciències socials i tècniques d'investigació.

Consell a un futur estudiant...
És una titulació que no et defraudarà, tant pel contingut com per la qualitat dels professors; és molt interessant i atractiva.