Cursos Relacionats

Els protagonistes de Ciències Biomèdiques

Grau en Ciències biomèdiques

Els protagonistes de Ciències Biomèdiques
"L'activitat científica és vocacional i engrescadora, però també molt dura i exigent."
Un professor i una estudiant de Ciències biomèdiques et donen a conèixer aquests estudis.
El professor

Jeús Pérez-Clausell és doctor en Ciències biològiques i imparteix l'assignatura de Citologia i Histologia, una matèria troncal de 1r curs del grau en Ciències biomèdiques de la Universitat de Barcelona.

Quines competències o habilitats han de potenciar els alumnes d'aquesta titulació per sortir-ne ben preparats?
En el grau de Ciències biomèdiques s'estudia la biologia dels éssers vius (en especial la humana) en condicions normals i en condicions alterades (les bases biològiques de les patologies, de les teràpies...).

És una carrera científica en què formem persones que puguin treballar, fonamentalment, en centres de recerca biomèdica i en laboratoris de diagnòstic clínic (públics o privats). L'atenció sanitària (al pacient) està fora del nostre abast i pertany a les Ciències de la salut (Medicina, Infermeria...).

Per tant, els estudiants que vulguin accedir a aquests estudis haurien de tenir una bona base de biologia, química, matemàtiques i física. També cal que disposin d'hàbits de lectura, de capacitat de síntesi i de col•laboració, de coneixements d'anglès...

Al llarg de la carrera, els alumnes adquireixen un ampli ventall de coneixements teòrics, així com una bona formació pràctica. L'últim semestre inclou una estada en una empresa o un centre de recerca, per fer-hi unes pràctiques, i també un treball de final de grau (600 hores en total), de manera que l'estudiant pot entrar en contacte directe amb el món professional. Gairebé 1 de cada 4 dels nostres alumnes fan estades en centres estrangers (dins el programa Erasmus).

Consell a un futur estudiant...
La carrera científica és molt interessant però sacrificada, ja que implica una formació molt llarga. Els estudis de grau poden anar seguits de 4 o 5 anys de treball de tesi doctoral, 2 o 3 d'estades postdoctorals a l'estranger, etc. I sense gaire estabilitat laboral.

L'activitat científica és molt vocacional. S'ha de tenir curiositat i ganes d'aprendre (plantejar-se preguntes i buscar-ne la resposta...), capacitat de treball constant i paciència, esperit de col•laboració i de treball en equip... És una professió engrescadora, però dura i exigent.

PLA D'ESTUDIS

Algunes de les assignatures bàsiques i obligatòries del grau en Ciències biomèdiques són:

  • Física
  • Química
  • Estadística
  • Matemàtiques
  • Metabolisme
  • Virologia
  • Biologia del càncer
  • Genètica humana
  • Biologia cel•lular
  • Neurobiologia
  • Teràpia gènica i cel•lular

 

L'estudiant

Judit Serrat Fernández, de 19 anys, és de Sant Celoni (Barcelona). Actualment estudia 2n del grau en Ciències biomèdiques a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Què és el que més et sorprèn d'aquests estudis?
Que el meu interès per les Ciències biomèdiques va creixent cada any, perquè, a part de la teoria, vaig descobrint a poc a poc un món (la ciència) que t'atrapa i que abans desconeixia.

Què et costa més de la carrera?
Les avaluacions parcials, ja que consisteixen a examinar-se de les assignatures que s'estiguin cursant en un període de 7 a 10 dies.

Assignatures més complicades...
Diria que Fisiologia de sistemes i Metabolisme de biomolècules, perquè són molt interessants però també molt denses.

Consell a un futur estudiant...
Li recomano. És veritat que haurà d'esforçar-se, però si és una persona curiosa i motivada, interessada en la biologia i la medicina, tot el que li aportarà estudiar Ciències biomèdiques compensarà el seu sacrifici.