Cursos Relacionats

L'estudiant de Biotecnologia

Mª Joaquina Delás està acabant Biotecnologia

L'estudiant de Biotecnologia
"La de Biotecnologia és una carrera interdisciplinària, de perfil molt biològic, però amb molta bioquímica i assignatures més tècniques i específiques."
Mª Joaquina Delás Vives té 21 anys i va néixer a Lleó, tot i que viu a València, on està estudiant 4t de Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València.

Els estudis que estàs fent són el que t'esperaves?
Estic molt contenta d'haver triat aquesta carrera, una decisió que no va ser gens fàcil, ja que m'agradaven moltes coses i no estava segura de què volia estudiar. Crec que per això vaig elegir aquesta titulació, que em va semblar el més interdisciplinari possible, de perfil molt biològic, però amb molta bioquímica i assignatures més tècniques i específiques. Els continguts que estudiem em semblen molt interessants, i l'estructura també. Hi ha pràctiques de cada assignatura, així que al laboratori o a través de programes informàtics veus el que has estudiat a classe. Això no solament t'ajuda a comprendre els conceptes, sinó que et dóna una visió més propera de la seva aplicació en la vida real. També em sembla molt interessant que haguem tingut molts treballs que es presenten en forma d'exposició, ja que de mica en mica vas perdent la por a parlar davant dels teus companys, a expressar les teves idees millor en públic i a realitzar el material de suport (presentacions en PowerPoint) de manera interessant, habilitats que són molt útils després.

També em sembla important la realització d'un treball de fi de carrera, que fins ara només existia a la Universitat Politècnica de València, perquè et permet entrar en contacte amb el món de la investigació i t'ajuda a descobrir en quina àrea t'agradaria centrar-te. És una oportunitat molt bona per veure si t'agrada la investigació i t'hi vols dedicar o, per contra, pots veure clar que no és el que vols fer amb la teva vida i enfocar-te més a l'administració en empreses biotecnològiques, a la biotecnologia industrial, entre d'altres moltes sortides.

PLA D'ESTUDIS

Com ja t'hem comentat, algunes universitats ja estan impartint el grau en Biotecnologia, i la resta ho faran el curs vinent, 2010-2011.

Aquí tens una relació d'assignatures bàsiques i obligatòries d'aquesta titulació.

  • Química General
  • Estadística
  • Física
  • Metabolisme
  • Macromolècules biològiques
  • Química orgànica
  • Enginyeria genètica
  • Termodinàmica i cinètica
  • Immunologia
  • Virologia

Quins aspectes consideres positius d'aquests estudis?
De la carrera destacaria els aspectes positius ja esmentats, com els continguts, les habilitats complementàries que t'ajuda a assolir i el treball de fi de carrera, que de fet amb el grau formarà part de la carrera en totes les universitats.

Però a més a més, m'agradaria destacar que en aquesta carrera he trobat gent amb molta iniciativa. Potser per ser fins ara una carrera nova, la gran majoria de la gent tenia una sensació d'incertesa. Però en comptes de donar com a resultat quelcom negatiu, ha donat lloc a la formació d'associacions d'estudiants de biotecnologia en moltes de les universitats del país. Amb la iniciativa de la gent, s'han iniciat activitats com tallers amb nois d'institut, on se'ls dóna a conèixer la biotecnologia i es fan senzills experiments que desperten la seva curiositat, o congressos per a tots els estudiants de biotecnologia del país, que se celebren cada estiu. En aquests congressos coneixes més gent que estudia el mateix que tu i, a més a més, escoltes conferències i visites centres d'investigació i empreses, que et permeten veure el que es fa a hores d'ara en el sector. Personalment això em va motivar bastant quan estava a primer, que com en qualsevol carrera de ciències, tens moltes assignatures bàsiques i, a més a més, per la novetat de la carrera, no tenia gaire clar què se suposava que faria en última instància amb la meva vida. Jo no crec que aquesta mobilització i entusiasme pel que estudies es produeixi en altres carreres i, per descomptat, estic molt contenta d'haver-ho viscut.

I negatius?
Com a aspectes negatius podria destacar que és una carrera que consumeix molt de temps. No solament són molts crèdits per quadrimestre, sinó que a més a més hi ha moltes pràctiques i treballs que donen com a resultat uns horaris que espanten. També crec que hauria estat útil una mica més d'informació sobre les sortides, tant en investigació com fora d'ella, les àrees d'aplicació, etc. Però, lògicament, tot això millorarà i ja està millorant amb els anys i l'experiència.

Quins plans de futur tens?
M'agradaria dedicar-me a la investigació, per això ara mateix em trobo mirant opcions per a màsters o doctorats, alhora que em plantejo com i on fer el treball de fi de carrera (TFC). Personalment, m'inclino més per sortir a l'estranger, per fer el TFC, el doctorat o tots dos. Tot i que això no vol dir que no es faci ciència de molt alta qualitat aquí, a Espanya.

La investigació no és un camí fàcil, però crec que val la pena intentar-ho si t'apassiona de debò. M'encantaria poder dedicar la meva vida a desxifrar mecanismes moleculars dels processos biològics, especialment els relacionats amb la biomedicina. I seria perfecte que amb aquest coneixement es poguessin realitzar aplicacions o productes que ajudessin la societat que, al capdavall, és la que m'està permetent rebre aquesta formació.


Consell a un futur estudiant...

Sens dubte, l'animaria a entrar en aquesta carrera. Em sembla molt interessant des del punt de vista del coneixement, on pots triar àrees d'aplicació molt diverses que van des de l'agroalimentació, la biomedicina o aplicacions industrials, fins a enfocaments com poden ser la comunicació científica o les patents. A més a més, crec que té molta sortida, ja que pot jugar un paper important en el desenvolupament científic. Em sembla que la ciència es mou cap al terreny interdisciplinari, i que els biotecnòlegs som una eina perfecta per a aquest entorn, capaços de comunicar-nos amb professionals de tots aquests perfils. També som molt útils en la indústria, ja que tenim coneixements bàsics de producció i, sobretot, la idea que no n'hi ha prou amb què el producte sigui interessant, sinó que també ha de ser factible de produir i rendible. I en l'àmbit de l'empresa, un biotecnòleg no tan sols és capaços d'investigar, sinó també d'estar en l'administració i la direcció d'aquestes o, fins i tot, ser el que s'anomena “bioemprenedor”, tenir una idea i muntar la teva pròpia empresa biotec.

En resum, és emocionant que una carrera t'ofereixi sortides tan diferents i, alhora, complementàries, i que només depengui de tu l'enfocament que li vulguis donar una vegada acabis la formació.