Beques Estatals

Sol·licita una beca

Beques Estatals
Si el curs vinent comences uns estudis postobligatoris, has de conèixer les diferents ajudes econòmiques que l'Administració pública estatal t'ofereix.
Encara que l'educació és un dret de la persona, no sempre està a l'abast de tots, més que res pel seu cost. Són molts els joves que han de fer malabarismes per permetre's cursar uns estudis. Potser tu ets un d'ells. Si és així, és important que coneguis l'existència dels mecanismes que et poden ajudar.
Tipologia

Des del Ministeri d'Educació s'atorguen diferents tipus de beques com:


 • Beques de matrícula: aquestes ajudes cobreixen l'import total de la matrícula d'uns estudis.
   
 • Beques de quantitat fixa lligada a la renta familiar: s'atorga una quantitat fixa per a tots els estudiants que compleixen amb els requisits.
   
 • Beques de quantitat fixa lligada a la residència de l'estudiant durant el curs escolar: són per a aquelles persones que necessiten anar a viure a un altre municipi per poder seguir amb els seus estudis. S'atorga una quantitat fixa si es compleixen els requisits.
   
 • Beca bàsica: s'atorga una quantitat fixa si es compleixen els requisits.
   
 • Beca de quantitat variable: l'import de l'ajuda es calcula a partir de la renta familiar, en funció d'aquesta, s'atorga una quantitat major o menor.
Requisits imprescindibles
 

Per poder sol·licitar aquestes beques, en primer lloc hauràs de tenir la nacionalitat espanyola, encara que també la pots sol·licitar si ets d'un país membre de la Unió Europea. I, en segon, hauràs de complir uns requisits econòmics i acadèmics.

Tots els requisits específics estan especificats en la convocatòria de la beca.


Requisits econòmics

Fan referència als diners, les possessions i propietats que la teva família i/o tu tingueu. A partir de la renta familiar i dels criteris especificats a cada convocatòria, es decideix si es concedeix o no a l'estudiant.

Abans de sol·licitar una beca, s'han de tenir en compte els requisits econòmics, ja que aquests són els que condicionen que es pugui concedir o no la beca.

Et recomanem

 • Desa una còpia de la sol·licitud, segellada i datada pel centre on l'has presentat. Si el tràmit l'has realitzat per internet, guarda una còpia de la pàgina on t'indica que ho has entregat correctament.
   
 • Per aconseguir la concessió definitiva de la beca és imprescindible que entreguis el document que confirma l'adjudicació definitiva d'aquesta ajuda a l'hora de matricular-te, i si encara no s'ha decidit, has de presentar el resguard com a justificant que l'has demanat.
   
 • Realitza els tràmits amb temps per així evitar els possibles imprevistos. Un paper mal omplert o una sol·licitud entregada fora de termini pot ser el motiu per el que no et concedeixin la beca.
Termini

Normalment els terminis de presentació són entre l'agost i l'octubre. El Ministeri i les conselleries d'educació de les diferents comunitats autònomes són qui publica la informació de la beca i els terminis per sol·licitar-la.

Mira en freqüència la pàgina web del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per informar-te dels terminis, requisits i procés. 
+ info

Durant quant de temps puc gaudir d'aquestes beques?

Podràs comptar amb aquesta ajuda mentre durin els teus estudis, i sempre que, les teves condicions econòmiques no variïn, aprovis el mínim d'assignatures que defineix la convocatòria i les condicions d'accés a la beca no es vegin modificades.


Documents

Pots sol·licitar aquestes beques de manera online mitjançant un certificat electrònic a través del web del Ministeri.

Però, si entregues la beca presencialment, a més a més de completar la sol·licitud que podràs comprar en qualsevol estanc, alguns dels documents que hauràs d'entregar són els següents:

 • Fotocòpia del teu DNI.
 • Si estàs en alguna de les circumstàncies que et donen dret a deducció de la renda, com família nombrosa, minusvalidesa, orfandat, has de presentar els documents que ho acreditin.
 • Si t'has independitzat i presentes la sol·licitud corresponent, ho hauràs de justificar acreditant la titularitat o el lloguer del teu domicili.
 • Pel que fa als requisits econòmics, no hauràs d'entregar res, ja que en la mateixa sol·licitud autoritzes l'Agència Tributària perquè tramiti la informació necessària.

On es presenta?

En la modalitat presencial, hauràs d'entregar la sol·licitud completada i signada al centre on estàs o allà on aniràs a estudiar.


Si realitzes el tràmit per internet, es presenta la sol·licitud a través de la pròpia plataforma del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.