Els protagonistes de Disseny

Grau en Disseny

Els protagonistes de Disseny
El Disseny és un repte de vida que demana anar-se formant contínuament i estar sempre al dia de les novetats d'aquest àmbit...
Un dissenyador professional i un professor del grau en Disseny et donen a conèixer aquests estudis.

El Professional

Marcelo Alegre és de Sueca (València) i ha estudiat l'enginyeria tècnica en Disseny Industrial a la Universidad Cardenal Herrera de València. Als 28 va crear el seu propi estudi de disseny, ja fa 8 anys.

Com i quan vas trobar una feina com la teva?
La vaig trobar a la universitat, teníem assignatures amb professionals del moment, entre ells Vicent Martinez i Lola Castelló de l'empresa puntmobles. Vaig començar fent les pràctiques a puntmobles i després em van contractar fins que va arribar el moment de muntar el meu propi estudi. El 2002 va néixer alegreindustrial tal com és avui dia.

Consell a un futur estudiant...
No m'agrada gaire donar consells. L'únic que puc dir és que cal molta curiositat. El disseny no és un tipus d'estudis on s'aprèn un temari i punt, el disseny és una carrera contínua on s'aprèn en cada projecte, en cada repte de la vida del dissenyador. Les assignatures són eines per gestionar aquest aprenentatge continu.

PLA D'ESTUDIS

Aquí tens una relació d'assignatures bàsiques i obligatòries del grau en Disseny:

  • Teoria i història de l'art
  • Teoria i història del disseny
  • Sociologia
  • Dibuix de representació
  • Dibuix tècnic
  • Informàtica
  • Fotografia
  • Comunicació
  • Literatura i comunicació
  • Temes de disseny
El Professor

Pablo López Raso és director acadèmic de Disseny i Belles Arts a la Universidad Francisco de Vitòria. Fa 18 anys que és docent i en l'actualitat imparteix les assignatures d'Història de l'Art (1r del grau en Disseny) i Pràctiques en empreses I (3r del grau en Disseny).

Quines competències o habilitats han de potenciar els alumnes d'aquesta titulació per sortir-ne ben preparats?
Incidim en la formació humanística -com la formació de la persona- i en la intel•lectual, preparant un professional sensible amb el món que l'envolta, i amb un pensament creatiu i crític que aplica sobre les tecnologies. Fugim de l'excessiva especialització, perquè no solament no respon a la realitat de treballar en projectes interdisciplinaris, sinó que l'alumne cursa els 4 anys del grau com una experiència de realització personal, on acaba descobrint la seva autèntica vocació dins el disseny. Comparteixen assignatures comunes amb el grau de Belles Arts, la qual cosa els dota d'un perfil artístic molt sol•licitat, perquè en els seus projectes no responen únicament a qüestions utilitàries. L'alumne cursa en paral•lel, i durant els 4 anys, el títol d'expert en Gestió Creativa, que el prepara per proposar i organitzar esdeveniments públics. A més a més, li donem la possibilitat de cursar la doble titulació de Disseny + Publicitat, el perfil de la qual té molta demanda actualment.

Donem molta importància al domini de l'anglès, i potenciem els intercanvis internacionals amb universitats ubicades en una ciutat de referència per a qualsevol dissenyador, com és Milà. La demanda de professionals del nou grau de Disseny és creixent, i diverses empreses i estudis ens han vingut a visitar per poder aportar la seva experiència a la formació del dissenyador, i a la recerca de talent. Per això les pràctiques, a més a més de ser una experiència molt necessària, en algun cas poden marcar el seu imminent futur professional.

Consell a un futur estudiant...
Tingues la ment oberta, encara que a priori t'agradi molt alguna especialitat, enriqueix-te de totes elles, i relaciona-les. És un privilegi estudiar el que t'agrada, per tant, sigues constant i exigent amb tot el que facis.