Cursos Relacionats

El Professional: Ferran Mengod

El Professional: Ferran Mengod
Ferran Mengod és tècnic en so de cinema i publicitat. La seva feina és, moltes vegades, poc apreciada, però elemental per a aconseguir els millors resultats.
+ Dades


Nom i cognoms: Ferran Mengod Moraga
Lloc de naixement: Barcelona
Edat: 33 anys
Formació:

Per què un cicle formatiu de grau superior en so?


Perquè la FP és pràctica i el grau superior significa acabar treballant.

Vas trigar molt a trobar feina? Com la vas trobar?


Jo vaig començar com tothom, entrant a treballar en una pel?lícula com a meritori, sense cobrar i fent més hores que ningú. A poc a poc, si els teus caps confien en tu, et van trucant per fer de microfonista, i vas entrant dins d'aquest món, coneixent gent i aprenent més de la teva feina.

Meritori?


El meritori o meritòria és la persona que treballa sense sou i solament per fer mèrits per obtenir una plaça remunerada.

Quins aspectes del teu perfil van tenir en compte en el procés de selecció de personal?


En primer lloc, crec que es van adonar que m'agrada el que faig perquè, si no és així, a la fi ho acabes deixant. En segon lloc, també van veure que estava disposat a treballar moltes hores i sacrificar moltes coses per aquesta feina (amics, família?).

Quins plans de futur tens?


Ara com ara, estic gaudint de la meva feina tot el que puc; estic assaborint els fruits de molts anys d'esforç. No em veig amb 50 anys fent so directe, però segur que seguiré en aquest món, no sé on, però m'agradaria que fos en aquest sector. Qui sap?

Com veus la teva professió d'aquí a 10 anys?


Força igual a com és ara. Esperem que tot allò que fa referència a la defensa del treballador estigui més estipulat...

Quin consell donaries a un futur estudiant del cicle formatiu de grau superior en So?


Que llegeixi molt, que conegui i entengui el so tot el que pugui, ja que és una cosa força abstracta; que intenti conèixer totes les branques del so per saber quina li agrada: música, cinema, postproducció? I, sobretot, que s'atreveixi a fer qualsevol cosa per aprendre i per saber com es fa. El que té de bo i de difícil la nostra feina és que cada projecte és un món diferent i sempre estem aprenent. Mai deixem de fer-ho.

Radiografia del lloc de treball


En què consisteix la teva feina?
Sóc tècnic en so de cinema i publicitat. M'encarrego de la captació del so directe en el rodatge i la postproducció de so.

On estàs treballant?
Sóc freelance; tinc un estudi propi, Edit Piaf, a Barcelona.

Quin creus que ha de ser el perfil d'un tècnic en so?
En el camp del rodatge, el tècnic en so ha de ser una persona molt pacient i, sobretot, s'ha de fer respectar molt davant l'equip, ja que molt sovint no ens tenen en compte; la imatge sempre va primer. En la postproducció, has de ser molt creatiu i saber com vendre la teva idea al director o al client.

Formació requerida
Principalment, treballar i experimentar molt. També cal llegir tot el possible sobre el tema i conèixer molt bé el sector on et mouràs. Tot això es pot complementar amb estudis de so, teoria i conceptes. Però el més important és tenir tota l'experiència possible en aquest àmbit. El meu consell és que, si podeu fer de meritoris en una pel?lícula, no ho dubteu, això val més que 1.000 classes.

Eines o materials que utilitzes a la teva feina
Gravador multipistes digital per a so directe, micròfons direccionals omnidireccionals, micròfons sense fil de corbata, sistema digital ProTools, etc.

Condicions de treball

Horari

Els horaris de rodatge són de 55 hores setmanals.

Salari:

Un tècnic en so de cinema guanya entre 900 i 1.300 euros setmanals.