Cursos Relacionats

Guia de muntanya

Un especialista de la natura

Guia de muntanya
Si el teu hàbitat és la natura en estat pur i no ets un animal, de ben segur que ets un guia de muntanya.
T'expliquem en què consisteix aquesta professió, les seves sortides professionals i les vies d'accés als estudis.
Funcions

Aquest professional es responsabilitza tant d'escollir la ruta que cal seguir i l'activitat més adequada al nivell físic i tècnic del client com de fer un assessorament sobre l'equip i el material necessaris perquè l'«aventura» no es converteixi en un malson.

A més d'organitzar la ruta i les activitats, de reservar els refugis i de preparar el material i l'equip, el guia de muntanya s'encarrega d'ensenyar com s'han de dur a terme de la manera més segura les propostes: des d'una escalada en roca o gel fins a alpinisme o esquí de muntanya. Aquest professional també ha de conèixer molt bé el terreny i informar sobre les característiques de la zona, com la flora i la fauna.


Mercat laboral

La professió de guia de muntanya està molt relacionada amb el turisme i, per tant, està determinada per l'estacionalitat; hi haurà mesos en què caldrà treballar de sol a sol i d'altres en què la feina serà escassa.

Aquest professional pot treballar per compte d'altri en una empresa de multiaventura o turisme i per compte propi, com a autònom, oferint els seus serveis.

El turisme rural s'ha convertit en una nova font d'ingressos; cada cop hi ha més persones que prefereixen anar a respirar l'aire pur de la muntanya i practicar diferents esports, com el senderisme i l'escalada. La seguretat en qualsevol cas és fonamental; a més, el nombre d'accidents ha crescut progressivament i la majoria s'esdevenen en activitats considerades fàcils, com ara el muntanyisme i el senderisme. La necessitat d'augmentar les mesures de prevenció ha provocat una major demanda de professionals d'aquest sector.

Per ser guia de muntanya és recomanable que et formis en diversos àmbits del món esportiu, perquè, com més coneixements i competències tinguis, més serveis podràs oferir i menys t'afectarà l'estacionalitat.

A més, com a guia de muntanya pots afiliar-te a l'Associació Espanyola de Guies de Muntanya (AEGM), una entitat reconeguda internacionalment que et permet formar part d'una àmplia xarxa de professionals i accedir a diferents cursos per ampliar les teves competències.

 
ACCÉS

Pots convertir-te en un guia de muntanya si tens els estudis següents:


Ensenyaments esportius

 

Informa't sobre les especialitats d'Ensenyaments esportius que s'imparteixen a la teva comunitat autònoma, ja que no sempre hi existeixen totes les especialitats.


Cicles formatius de grau mitjà. De la família professional d'Esports de muntanya i escalada:

 

Cicles formatius de grau superior. De la família professional d'Esports de muntanya i escalada:

 

Formació professional

Cicles formatius de grau mitjà de la família professional d'Activitats físiques i esportives:

Cicles formatius de grau superior de la família professional d'Activitats físiques i esportives:

Titulacions universitàries