Subratlla, resumeix i esquematitza

Tècniques d'estudi

Subratlla, resumeix i esquematitza
Ets d'aquelles persones que, malgrat estudiar molt, tenen problemes per retenir la informació? De vegades això passa perquè no tenim cap metodologia a l'hora d'estudiar.
Aquí t'explicarem diferents tècniques perquè puguis extreure les idees principals d'un text, mitjançant el subratllat, i facis resums i esquemes clars.
Les idees

A l'hora d'estudiar és fonamental saber quines són les idees bàsiques i organitzar-les. Per poder extreure la informació important d'un text, cal que siguis capaç de distingir i jerarquitzar el contingut en:


  • Idees principals (IP)

  • Idees importants (II)

  • Idees secundàries (IS)

  • Idees detalls (ID)
El subratllat

El subratllat és una tècnica molt útil per poder extreure principalment les IP i les II. Et recomanem que no et precipitis a destacar la informació més rellevant del text, sinó que primer en facis una lectura per entendre'l i després el tornis a llegir i hi comencis a subratllar les IP amb llapis (per si t'equivoques). Per acabar, llegeix-lo i determina les II i, si cal, les IS o ID.

Per subratllar correctament no cal farcir el text de colors ni de ratlles, sinó que s'ha de marcar el mínim nombre de paraules possible, com si fos un telegrama.

Utilitza diferents estils o colors en funció del tipus d'idea. Tot i aquesta barreja d'estils, mira de seguir sempre el mateix criteri: per exemple, pots usar el color verd per a les IP, el groc per a les II i el gris per a les IS. D'aquesta manera podràs retenir visualment la informació.

No subratllis mai paraules que no entenguis.

El resum

Es fa després d'haver subratllat el text. Les frases que el componen han d'estar construïdes amb les teves paraules; per tant, és molt important que entenguis bé els conceptes.

A l'hora d'elaborar el resum cal que jerarquitzis les idees destacades del text tenint en compte els estils que has assenyalat. També has de titular i separar la informació en diferents apartats.

Mentre l'escriguis és interessant que aportis la teva opinió o que donis un toc d'humor, és a dir que hi posis alguna crítica o algun comentari graciós que t'ajudi a recordar el que tu vols. D'aquesta manera no et resultarà tan feixuc estudiar.

Utilitza diferents símbols i signes però mantingues l'estil. Per exemple, pots emprar cercles vermells per destacar un exemple o posar una exclamació per indicar que es tracta d'una opinió pròpia, etc.

Si un cop acabat el resum ja no has de recórrer més al llibre voldrà dir que l'has fet bé. Si, al contrari, estàs tota l'estona amb el llibre a la mà, caldrà que t'hi esforcis una mica més.

+ info

Recorda

Per estructurar correctament les idees primer cal que entenguis tots els conceptes; per això et recomanem que tinguis a prop un diccionari i que hi busquis aquelles paraules que no sàpigues.

Altres recursos







Bibliografia: RIART i VENDRELL, JOAN. Estudia i aprèn a la teva manera. Processar i resumir la informació, Quaderns de treball personals 4, Institut Superior d'Estudis Psicològics

L'esquema

L'esquema és el conjunt ordenat de les idees principals d'un text representat de manera gràfica i visual amb el mínim nombre de paraules possible.

Pots fer-lo a partir del text subratllat o del resum. L'esquema ideal és aquell que ocupa un full, que s'expressa amb paraules clau (mai amb frases) i que s'estructura clarament mostrant les relacions entre les idees.

A l'hora d'estudiar, hi ha persones que prefereixen fer-se esquemes i d'altres que s'estimen més els resums, però també hi ha qui necessita fer-se un resum primer i un esquema després. Qualsevol d'aquestes tècniques és bona, però cal que sàpigues quina et va millor a tu.