El videocurrículum

Enregistrament en vídeo del currículum

El videocurrículum
El videocurrículum incorpora noves variables com la imatge, la veu i la manera de comunicar en la cerca de feina .
Actualment, hi ha moltes persones que busquen feina i que, tot i que tenen una trajectòria acadèmica i professional extensa, no troben un lloc fàcilment. Cada vegada sembla que és més clar, doncs, que no n'hi ha prou amb el currículum tradicional. Per això cada vegada són més els que es presenten a través d'un videocurrículum.
Què és?

Els videocurrículums són peces audiovisuals en què pots donar a conèixer els estudis que has cursat, les feines en què has estat i també les competències i les habilitats personals i professionals que tens.


Com ha de ser?

  • Breu: igual com el currículum en paper, aquest tampoc no ha de ser gaire extens; ha de durar com a màxim quatre minuts.

  • Precís: has de destacar el més interessant de tu mateix, d'acord amb les ofertes laborals a què et presentis. No has de ser repetitiu ni detallar massa dades, llevat que siguin veritablement importants.

  • Atractiu: has de tenir un discurs prou atractiu per no avorrir l'espectador. Pensa que els 30 primers segons has de convèncer l'ocupador que continuï mirant-te.

  • Simple: evita que altres elements innecessaris distreguin l'atenció de qui et mira i et treguin protagonisme.

Tipus de videocurrículum

El simple: és un model més estàtic, en què et situes davant la càmera i et presentes. Pots fer-ho ensenyant sempre el mateix pla del cos o bé pots donar-te a conèixer des de diferents perspectives, o també pots enfocar certs detalls com ara les mans.

El creatiu: en aquest també et dónes conèixer, tot i que d'una manera ben diferent. Per exemple, si ets il·lustrador o animador 3D, pots gravar-te mentre dibuixes; si ets publicista, pots actuar com si fossis un producte; si ets arquitecte, pots aparèixer ensenyant edificis, o si et dediques a la cuina o la rebosteria, pots gravar-te cuinant o elaborant un pastís.

La barreja: aquest consisteix a barrejar aparicions teves amb imatges de les feines que has fet o fins i tot amb recomanacions d'antics companys o caps.

Indiferentment del tipus de videocurrículum que triïs, és important que aparegui la informació següent:

- El nom complet, l'edat i els estudis.
- Les feines que has tingut i/o els projectes que has desenvolupat. Si en tens imatges o vídeos, molt millor.
- Les qualitats i les competències que et caracteritzen, com ara la responsabilitat, la puntualitat, els idiomes, etc.
- Les preferències de feina.
- Les raons per les quals creus que ets el més apte.
- Els números de telèfon o les adreces de contacte.


Aspectes que has de tenir en compte

En la presentació

En l'edició

  • Tan important com el contingut és que la imatge i el so siguin de qualitat.

Formats de vídeo

A l'hora de penjar el vídeo a la xarxa, és important que tinguis en compte el format, el grau de popularitat i la velocitat amb què es reprodueix, ja que si triga molt a poder-se veure perdrà l'interès de l'ocupador.
Alguns formats pesen més que d'altres i podries estar-te hores per carregar el vídeo, tot i que també és important tenir en compte la qualitat de la imatge. Els formats més comuns són .wmv, .avi, .mpeg i .mp4.

 

+ INFO

 

 

Ja el tinc fet... I ara què?

A banda d'enviar el videocurrículum en un DVD a les empreses, també pots pujar-lo en un servidor web i compartir l'enllaç o introduir-lo a les ofertes de feina d'Internet perquè es pugui consultar. Per difondre'l per la xarxa podem decantar-nos per plataformes com Youtube o Vimeo, o per altres de dedicades exclusivament a això, com Videocvon, a la qual podràs pujar el videocurrículum, consultar els que ja estan disponibles i buscar ofertes de feina.


Altres tipus de CV creatius

Per obtenir el currículum web no has de fer res més que buscar un portal que t'ofereixi la possibilitat de generar el currículum i posteriorment difondre'l. Hi ha diverses opcions per elaborar aquesta mena de currículums. Generalment, a banda d'obtenir un currículum amb un bon disseny, també disposes d'una URL personalitzada, que pots compartir en xarxes socials o fins i tot enviar-la per correu electrònic als llocs on t'interessi treballar. El més important per a aquest tipus de currículums és saber dinamitzar-los a Internet, i mantenir-los ben actualitzats.

El currículum web és un bon element per adaptar-se a les noves tecnologies, i a més presenta una interfície senzilla i fàcil de fer servir, tot i que no siguis cap expert en eines informàtiques.