Cursos Relacionats

El professor de Sociologia

Alberto Sanz és doctor en Ciències Polítiques i Sociologia

El professor de Sociologia
"La de Sociologia és una carrera oberta al món i a la societat en totes les seves facetes. Les possibilitats són enormes en aquest sentit."
Alberto Sanz Gimeno és professor de la titulació de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universidad Complutense de Madrid.
Descripció del grau en Sociologia

El grau en Sociologia estructura les seves matèries i continguts d'una manera molt més clara i concreta respecte als objectius i les competències establerts en la titulació. S'han atès els criteris de formació generalista en el camp, mantenint un determinat grau d'especificitat, però evitant les especialitzacions, que s'han deixat per als estudis de postgrau (Màster Oficial). El principal punt fort és l'oportunitat que l'alumne estudiï els principals elements de la Sociologia, evitant la dispersió en alguns dels camps adjacents a la titulació. A més a més, aquesta formació tracta d'evitar un, fins ara, enorme pes teòric i dirigir la formació amb una clara orientació cap al treball professionalitzat. El principal punt feble està en la pervivència encara d'una certa càrrega teòrica i en la concordança de continguts entre algunes matèries.

EL PROFE

Alberto Sanz Gimeno és doctor en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad Complutense de Madrid i imparteix les assignatures de: Introducció a la Demografia, que és obligatòria de 2n curs, i Estructures i Processos Demogràfics Contemporanis, també obligatòria, però de 3r.

Grau de dificultat

Totes les carreres exigeixen un temps de dedicació i d'estudi. Pels seus continguts, aquesta carrera es podria ubicar entre les titulacions de baixa dificultat. No obstant això, són molts els estudiants que tenen problemes quan se'ls planteja la necessitat de dominar estadística i tècniques d'investigació social i demogràfica, la qual cosa per a molts aquesta carrera se situaria en un nivell intermedi de dificultat. El més adequat, potser, és situar-la entre baix i mig.


Assignatures més complicades

Com s'ha indicat abans, possiblement les que impliquen majors coneixements d'estadística i d'anàlisi quantitativa. Habitualment són aquestes les que més dificultats plantegen als estudiants.


Tipus de treballs que han de dur a terme els teus alumnes

En Introducció a la Demografia primen els treballs individuals, ja que es tracta de manipular adequadament els conceptes i indicadors demogràfics. En Estructures i Processos Demogràfics Contemporanis hi ha tant treballs individuals com en equip, ja que les temàtiques a desenvolupar poden ser concretes o molt àmplies. En aquest últim cas i en funció dels temes abordats en els treballs, es poden introduir dinàmiques d'equip per al seu desplegament.


Importància de les pràctiques

Entenent com a pràctiques els treballs que es realitzen a la classe i que no ocupen la impartició de continguts teòrics per part del professor, en l'assignatura d'Introducció a la Demografia, les pràctiques són essencials. Ocupen un lloc destacat i poden arribar a suposar fins al 60-65 % de l'assignatura. Es realitzen pràctiques que posen a prova l'ús de conceptes i indicadors demogràfics. En l'assignatura d'Estructures i Processos Demogràfics Contemporanis, les pràctiques també són importants, però la seva rellevància aquí és menor (35-45%). En aquest últim cas els estudiants realitzen informes sobre la situació demogràfica i social de certes poblacions, i també analitzen qüestions temàtiques sobre dinàmiques demogràfiques en diversos llocs del món.


Situació del mercat laboral per als acabats de titular

El principal problema que una carrera com la de Sociologia troba en la seva relació amb el mercat laboral és la manca d'un perfil professional clarament definit. El sociòleg és un professional multiusos i multifacètic per dir-ho d'alguna manera. La seva ubicació és pertinent en diversos nínxols del mercat laboral actual, des de l'empresa fins a l'administració, des dels recursos humans fins a la planificació i l'anàlisi social i de mercats. Fins i tot en l'àmbit de les organitzacions socials i també en projectes de cooperació. En aquest sentit, les sortides laborals existeixen, però entren en competència amb altres camps i no sempre és fàcil accedir-hi. Segons els informes del Consell Social un 60% aproximadament dels diplomats acaba trobant una sortida professional en el mercat laboral en un termini situat entre l'any i l'any i mig des de la finalització de la carrera. L'especialització sol ser un complement formatiu d'allò més recomanable per consolidar les possibilitats d'ingrés en el mercat laboral.


Consell a un futur estudiant...

Que mantingui sempre un gran interès per demanar més, tant d'ell mateix, com de les possibilitats que li ofereix aquesta titulació. S'ha d'implicar en els temes i treballs que desenvolupa perquè els seus interessos professionals es vagin desenvolupant adequadament a mesura que adquireix la formació necessària. Que el grau de dificultat de la carrera no sigui elevat no vol dir que no calgui temps d'estudi i de dedicació. Si es manté una actitud oberta i exigent, aquesta carrera pot proporcionar un àmbit de formació i treball d'allò més atractiu per a qualsevol professional modern. A més a més, es tracta d'una carrera oberta al món i a la societat en totes les seves facetes. Les possibilitats són enormes en aquest sentit.