Cursos Relacionats

La professional d'Arquitectura Tècnica

Arquitectura Tècnica

La professional d'Arquitectura Tècnica
Elisabeth Reches va fer la carrera d'Arquitectura Tècnica i actualment treballa i estudia al mateix temps.
+ Dades


Nom i cognoms: Elisabeth Reches Urbano
Lloc de naixement: Manlleu (Barcelona)
Edat:26 anys
Formació realitzada:
Actualment compagino feina i estudis, concretament estic fent un màster de disseny d'interiors a la seu de l'Escola de disseny ELISAVA de l'Universitat Pompeu Fabra.

Arquitectura Técnica a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura i Enginyeria La Salle.


Per què Arquitectura Tècnica i no Arquitectura?


Perquè és una carrera més curta que la d'arquitectura i té una sortida professional assegurada. Sempre pots complementar els estudis mentre estàs treballant, però, si més no, ja tens una carrera i pots guanyar diners.

Què estàs fent en aquestos moments?


Actualment, estic cursant un màster de disseny d'interiors i treballant, fa temps que compagino treball i estudis, abans del màster vaig fer un curs de càlcul d'estructures.

Vas trigar molt a trobar feina?


No, en absolut. Un arquitecte tècnic és un dels professionals més buscats actualment. Pots trobar feina tant en despatxos com en promotores o constructores, i treballar a l'obra fent-ne un seguiment diari.
La veritat és que he tingut sort i no he trobat gaires problemes. L'únic que et pots trobar, igual que en la resta de carreres, és la manca d'experiència quan acabes la universitat. Moltes empreses busquen tècnics amb un mínim de 3 o 5 anys com a cap d'obra, però també hi ha altres empreses que no necessiten que tinguis experiència perquè ells mateixos et formen.

Quins plans de futur tens?


Progressar en la meva feina i muntar el meu propi despatx de disseny arquitectònic.


Com veus la teva professió d'aquí a 10 anys?


La veig tan bé com ara, ja que considero que és una professió de gran futur. Tots els meus companys de carrera estan treballant i cada dia veig als diaris i també a Internet ofertes de treball per a arquitectes tècnics.

Consell a un futur estudiant d'Arquitectura Tècnica.


És molt important que decideixis què és el que realment vols fer, ja no només acadèmicament, sinó també laboralment, ja que és molt diferent el que fas a la universitat del que acabes fent a la feina.

Has de pensar en la satisfacció que la feina ben feta et pot produir, ja que en l'Arquitectura Tècnica acabes veient la teva feina a mida real, plasmada en un edifici, i pots valorar l'esforç realitzat i la importància de les coses ben fetes.


Radiografia del lloc de treball


En què consisteix la teva feina?
M'encarrego de projectes bàsics i executius, a més de mesuraments, pressupostos i visita i control d'obres.


Projectes bàsics i executius?
Els projectes bàsics són els primers plànols, en els quals establim on anirà l'edifici, l'alçada, les sales que tindrà… Un cop acabat aquest procés, és necessària l'aprovació del Col·legi d'Arquitectes. I quan s'obté el vistiplau comença el projecte executiu, que és la part més tècnica, en la qual es determinen l'estructura, les instal·lacions necessàries i el seu recorregut, entre molts altres aspectes.


Quins altres tipus de feines has exercit?
He treballat en altres empreses com estudis d'arquitectura i també en el despatx d'una empresa promotora i constructora. M'encarregava de fer els plànols, pressupostar les obres, prendre mides in situ i comprovava si es corresponien les mides dels plànols amb les mides reals de l'obra.


Quin creus que ha de ser el perfil d'un arquitecte tècnic?
Ha de tenir capacitat de treballar en equip, ja que un arquitecte tècnic ha de treballar amb altres professionals com l'arquitecte, l'enginyer… També és important tenir sempre ganes d'aprendre tots els nous mètodes constructius que van apareixent i la capacitat de reciclar-se i no aturar-se.

També cal ser polivalent perquè sempre s'ha d'estar preparat per a qualsevol cosa i, especialment, per poder donar solució a qualsevol imprevist.

Eines o materials que utilitzes a la teva feina.
Bàsicament utilitzo l'ordinador, en el meu cas, treballo amb el programa de disseny i arquitectura Allplan, tot i que cada despatx treballa amb un software específic com l'Autocad, etc.

Condicions de treball

Entorn laboral

És un entorn còmode, ja que treballo en una empresa petita de menys de 4 treballadors: un arquitecte, dos arquitectes tècnics i un delineant.


Horari

Treballo de 9.00 a 13.00 h; tinc dues hores per dinar i a les 15.00 h començo de nou fins a les 19.00 h.


Salari

Cobro entre 18.000 i 24.000 euros bruts l'any.