Millora la teva oratòria

Aprèn a parlar en públic sense posar-te nerviós

Millora la teva oratòria
Saber parlar bé davant d'un públic, bé sigui davant d'una persona o davant de mil, és una competència transversal molt valorada actualment tant en l'àmbit acadèmic com laboral.
Les competències transversals són habilitats genèriques, comunes a la majoria de les professions, com saber idiomes, ser creatiu, saber treballar en equip o parlar bé en públic...
Consells

Et donem uns consells perquè perfeccionis la teva oratòria:

1. Organitza el teu discurs. És molt important que el teu discurs sigui coherent i segueixi un ordre. Per a això, pots crear un esquema amb les idees clau.

 

2. Capta l'interès. El teu text ha d'interessar des del començament, per això cal que preparis a consciència, especialment, l'inici i el fi del teu discurs, sense que perdi força.

3. Controla el cos i els gestos. La teva postura i els teus moviments també són importants quan parles, per això és necessari que els tinguis en compte. Tant si estàs assegut com de peu has d'estar relaxat, però ferm, no creuar els braços i no moure't insistentment a causa dels nervis. Has de transmetre seguretat a través del text, la veu i el cos.

4. Cuida el teu aspecte. Tant si vas a una entrevista de treball com a una exposició no cal que vagis amb vestit i corbata, però sí que has d'anar net, ben vestit i còmode. Per exemple, intenta que els cabells no et tapin la cara perquè se't puguin veure els ulls.

5. Mira el públic. Has de connectar amb el teu entrevistador o amb els oients; per a això els has de mirar a la cara i no defugir-los la mirada.

6. Assaja. Practica cadascun dels punts que t'hem comentat per separat.
 

 
Practica

1r Recita el teu discurs amb un cronòmetre perquè no et quedis curt ni t'excedeixis en el temps. Si ho vols, pots enregistrar-te la veu per veure si entones correctament.

2n Mira't en un mirall i llegeix el text tenint en compte els teus moviments. Si tens càmera de vídeo pots registrar la teva actuació posant l'aparell al davant i imaginant que és el públic, així també assages el fet de mirar al davant.

Pel que fa al teu discurs, has de tenir en compte:

  • La vocalització. Un exercici per millorar-la és posar-te un llapis horitzontalment a la boca i parlar.
  • El vocabulari. Has d'adequar el lèxic al públic, res de renecs ni paraules pròpies de l'argot. Saber ajustar el registre mostra la teva capacitat d'adaptació.
  • L'entonació. Utilitzar sempre la mateixa freqüència en el teu discurs farà que sigui avorrit, has de mostrar la teva passió a través de la veu i saber quan has de parlar amb més contundència o amb més suavitat.